Magyar Krónika
Miért nem vagyok liberális?
maaktuálisgyar krónika  2021. 08. 28. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Azért nem vagyok liberális, mert liberális vagyok.
Ne tessék meglepődni, nincs itt semmi szenzáció. Amit ma a liberálisok művelnek, az olyan messze van a liberalizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől.
Aki hisz a szabadságban, tiszteli mások akár az övétől eltérő véleményét, aki úgy gondolja, hogy a szólásszabadság fontos eleme az emberi együttélésnek, és a lelkiismereti szabadságot mindenkinek biztosítani kell, az ki kell ábránduljon a mai liberál-terroristák világából.

Liberális vagyok, mert tudom, Isten "fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is." 

A mai világ nem ilyen. Julia Rynkiewicz szülésznőnek készült, de a Nottinghami Egyetem kizárta, mégpedig azon meggyőződése miatt, hogy az abortusz emberölés. Ő azonban úgy vélte joga van a véleményéhez, és bíróságra vitte kizárásának ügyét. A pert megnyerte, a bíróság vallási meggyőződés miatti diszkriminációnak ítélte a kizárást. Nem mindenütt ez a helyzet. Az Egyesült Államokban szövetségi törvény biztosítja az orvosok lelkiismereti szabadságát, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a keresztény orvosnak nem kell abortuszt végezni, illetve a betegeket halálba segíteni. Ám New York állam megtámadta ezt a törvényt. Ahogy Dr. Regina Frost nőgyógyász egy cikkben kifejtette, olyan nyomás alá helyezték, hogy választania kell a hivatása és a lelkiismerete között. Pedig a valódi liberalizmus szellemében fel sem merülhetne, hogy a lelkiismereti szabadságától bárkit is megfosszanak.

Austin Clark, aki a Louisville-i Egyetemen az Orvostanhallgatók az életért egyesület vezetője volt, csoportjuk nevében egy életvédő előadót hívott meg az egyik rendezvényükre. Az egyetem mindent megtett, hogy a rendezvényt ne tartsák meg, végül tavaly Clarkot kizárták az egyetemről. Most ő is bírósághoz fordult.

Oldalakat lehetne megtölteni ilyen a hírekkel. A helyzet fonákságát talán a legjobban Rafael Zaki esete mutatja.  Zaki családja Egyiptomból azért költözött Kanadába, mert kopt keresztényként gyakran támadásoknak voltak kitéve. A Manitoba Egyetem orvosi kara kizárta Zakit, mert a facebook oldalán kifejtette, hogy a magzatnak joga van az élethez, és az orvost megilleti a lelkiismereti szabadság. Milyen liberális elveket vall az az egyetem, amely figyeli a hallgatók facebook oldalát, s ha azon neki nem tetsző véleménnyel találkozik, akkor a "vétkest" kizárással bünteti? Rafael Zaki nem hagyta magát, hanem perbe fogta az egyetemet, és győzött.

Nos, ez az a "liberalizmus", ami minden tisztességes liberálist illiberálissá tesz. Játék a szavakkal, - mondhatja valaki. Bizonyos fokig igen. Hiszen a XIX. században a liberálisok távolról sem az evangélium szelleméből vezették le a maguk véleményét, s nem keresztényként gondolkodtak a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség bajnokai sem, noha e szép fogalmak is az Evangéliumból fakadnak. A francia forradalom is terrorba fulladt, épp azért, mert elválasztotta jelszavait azok gyökerétől. Most a történelem ismétli önmagát. A megkülönböztetés tilalmának sztahanovistái durván megkülönböztetik a keresztényeket a többiektől, és megpróbálják a társadalom perifériájára szorítani őket, eltiltani bizonyos foglalkozásoktól, egyetemi végzettségtől. Ők a "szólásszabadság bajnokai", de van facebook cenzúrájuk és bár hirdetik, hogy szabadon terjesztheted a véleményedet, de ez azt jelenti, hogy csak azt mondhatod, amit szabad. Persze sok eszement dolgot probléma nélkül lehet terjeszteni, de ugyanakkor, ami a józan észből és a mindennapi tapasztalatból világos, azt hovatovább tiltják. Egy egyetemi tanárnak meg kellett követnie a hallgatókat, mert előadását a terhes nő kifejezést használta, ezzel pedig közvetve azt fejezte ki, hogy csak nő lehet terhes.

Milyen világot akarunk? Meddig terjedhet az abszurd, s mikor érvényesül a valóság? Szexuális zaklatásnak tekinthető-e, ha egy férfi maga elé engedi az ajtónál a kolléganőjét?

Nem vagyok liberális, mert szeretem a szabadságot. Olyan országban szeretnék élni, amelyben nem találnak mentséget a pedofiliára, és nem kövezik meg azt, aki szerint a férfi és a nő egyenlő jogúak, de nem egyformák.
Jövő tavasszal nem pártot, nem miniszterelnököt, hanem irányt fogok választani. A józan ész diktálja a szavazatomat.

 Ezt ajánlom mindenkinek.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212