Magyar Krónika
Hol a pénz?
magyar krónika aktuális 2022. 03. 08. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Ahogy közeledünk a választásokhoz, egyre forróbb a légkör. Sokan mondják, hogy azok a lépések, amelyeket a kormány tesz egyfajta parasztvakítás.
Kiszámítják, hogy mennyi pénz érkezett az Unióból, s felteszik a kérdést: hol ez a pénz? Meg is felelnek rá, Mészárosék és Orbán rokonai, barátai zsebében.
Mások persze más feleletet adnak, és sorolják a megvalósult beruházásokat. Most meg szeretném mutatni, hogy a pénznek egy része biztosan jó helyen van.

Képzeljünk el egy illetőt, akinek 300 ezer Ft volt a bruttó fizetése 2009-ben és ugyan ennyi ma is. 2009-ben ennek a pénznek csak 41 százalékát vihette haza, 59 százalékra az állam tette rá a kezét. Kicsit jobb volt a helyzet, ha három gyermeke volt, akkor ugyanis 44 százalékra ugrott a nettó bére, az állam megelégedett az 59 helyett 56 százalékkal. Mi a helyzet ma? A gyermektelen illetőnek a nettó bére a 300 ezer bruttó 59 százaléka, az állam csak 41 százalékot visz el. Megfordult tehát a helyzet. Ez is komoly eredmény, de az igazi meglepetés a háromgyerekes családokat érte. Ők 88 százalékot hazavihetnek a bérükből, az állam csak 12 százalékot visz el
.
Az Orbán kormányzás alatt tehát egy háromgyerekes családnak akkor is megkétszereződött a bére, ha 12 év alatt egy fillérrel sem sikerült a fizetését megemelni. Hol a pénz tehát? Jelentős részeben a többgyermekes családoknál.

Ehhez még annyit érdemes hozzá tenni, hogy a többgyermekes családok fokozott támogatása a gyermekteleneknek is jó, hiszen ezek a gyermekeknek a munkája teremti meg majdan az ő nyugdíjukat. Tudni kell azt is, hogy a gyermektámogatásokat, amint egyetlen szociális támogatás sem szabad adósságból vagy egyszeri bevételekből finanszírozni. Ide számítom az Európai Unióból jövő pénzeket. A kormány ezeket gazdaságfejlesztésre fordította, s a felfutó gazdaság teremtette meg a már állandónak remélhető bevételt, amiből lehet szociális támogatást adni.

Jó tudjuk azonban, hogy még nincs itt a Kánaán. A járvány kikényszerítette az orvosi bérek érdemi rendezését. A szociális ágazatban viszont van még helye a pénznek, a pedagógusokról nem is beszélve. Most azt látjuk, hogy az utóbbiak jórészt választási hangulatkeltésből, sztrájkokkal próbálják kikövetelni ezt maguknak. Érthető, de mégis értelmetlen lépés. Ha folytatódik, - ahogy az előrejelzések szerint folytatódik - a gazdasági növekedés, akkor minderre sor kerül, viszont az ellenzéktől érdemi gazdasági növekedés sem a múltjuk, sem a körülöttük sertepertélő közgazdászok képességei alapján nem várható. Sapienti sat. A bölcsnek ennyi elég.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212