Magyar Krónika
Hol a pénz?
magyar krónika aktuális 2022. 03. 08. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Ahogy közeledünk a választásokhoz, egyre forróbb a légkör. Sokan mondják, hogy azok a lépések, amelyeket a kormány tesz egyfajta parasztvakítás.
Kiszámítják, hogy mennyi pénz érkezett az Unióból, s felteszik a kérdést: hol ez a pénz? Meg is felelnek rá, Mészárosék és Orbán rokonai, barátai zsebében.
Mások persze más feleletet adnak, és sorolják a megvalósult beruházásokat. Most meg szeretném mutatni, hogy a pénznek egy része biztosan jó helyen van.

Képzeljünk el egy illetőt, akinek 300 ezer Ft volt a bruttó fizetése 2009-ben és ugyan ennyi ma is. 2009-ben ennek a pénznek csak 41 százalékát vihette haza, 59 százalékra az állam tette rá a kezét. Kicsit jobb volt a helyzet, ha három gyermeke volt, akkor ugyanis 44 százalékra ugrott a nettó bére, az állam megelégedett az 59 helyett 56 százalékkal. Mi a helyzet ma? A gyermektelen illetőnek a nettó bére a 300 ezer bruttó 59 százaléka, az állam csak 41 százalékot visz el. Megfordult tehát a helyzet. Ez is komoly eredmény, de az igazi meglepetés a háromgyerekes családokat érte. Ők 88 százalékot hazavihetnek a bérükből, az állam csak 12 százalékot visz el
.
Az Orbán kormányzás alatt tehát egy háromgyerekes családnak akkor is megkétszereződött a bére, ha 12 év alatt egy fillérrel sem sikerült a fizetését megemelni. Hol a pénz tehát? Jelentős részeben a többgyermekes családoknál.

Ehhez még annyit érdemes hozzá tenni, hogy a többgyermekes családok fokozott támogatása a gyermekteleneknek is jó, hiszen ezek a gyermekeknek a munkája teremti meg majdan az ő nyugdíjukat. Tudni kell azt is, hogy a gyermektámogatásokat, amint egyetlen szociális támogatás sem szabad adósságból vagy egyszeri bevételekből finanszírozni. Ide számítom az Európai Unióból jövő pénzeket. A kormány ezeket gazdaságfejlesztésre fordította, s a felfutó gazdaság teremtette meg a már állandónak remélhető bevételt, amiből lehet szociális támogatást adni.

Jó tudjuk azonban, hogy még nincs itt a Kánaán. A járvány kikényszerítette az orvosi bérek érdemi rendezését. A szociális ágazatban viszont van még helye a pénznek, a pedagógusokról nem is beszélve. Most azt látjuk, hogy az utóbbiak jórészt választási hangulatkeltésből, sztrájkokkal próbálják kikövetelni ezt maguknak. Érthető, de mégis értelmetlen lépés. Ha folytatódik, - ahogy az előrejelzések szerint folytatódik - a gazdasági növekedés, akkor minderre sor kerül, viszont az ellenzéktől érdemi gazdasági növekedés sem a múltjuk, sem a körülöttük sertepertélő közgazdászok képességei alapján nem várható. Sapienti sat. A bölcsnek ennyi elég.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212