Magyar Krónika
A szex és a falánkság ellen küzdött találmányaival a ma is népszerű Graham-Liszt atyja
magyar krónika aktuális 2022. 04. 11.
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Sylvester Graham számára nyilvánvaló volt, hogy Amerika letért az erény útjáról. A presbiteriánus lelkész úgy vélte, az erkölcsi hanyatlás egy szentségtelen étkezési szokás eredménye, és szigorú étrendet állított össze, hogy kigyógyítsa a társadalmat a kórból
Sylvester Graham
A bűnös, gyári étel
Az 1830-as évek időszaka a vallási átalakulás kora volt az Egyesült Államokban. A Második Nagy Ébredésként ismert periódus a mormonizmus megjelenését és az evangéliumi kereszténység (nem összetévesztendő az evangélikus egyházzal) robbanásszerű elterjedését hozta. Az amerikaiak csapatostul gyűltek a hitszónokok prédikációit hallgatni, amelyek a nemzet morális romlásának okát az alkohol és a dohányzás terjedésében látták.

Ebben a közegben nyilvánította ki Sylvester Graham, hogy az amerikaiak étrendje is hozzájárult ahhoz a bizonyos romláshoz, és hogy az egészséges étkezés erkölcsi szilárdsághoz is segít. Graham számára ez az alkohol, a hús és a feldolgozott élelmiszer feladását jelentette. A lelkész egyúttal saját találmányát, a durvára őrölt búzalisztet is népszerűsítette, amely később a róla elnevezett Graham-keksz alapjául is szolgált. De mielőtt a kekszre gyerekek milliói olvasztottak volna mályvacukrot és csokoládét a tábortűz fölött, egy szent étrend része volt, amely a bűntől távol, Istenhez pedig közel tartotta az embereket.
S'more: Graham Cracker, mályvacukor és csokoládé
Graham 1794. július 5-én született a Connecticut állambeli Suffieldben, így felnövése Amerika iparosodásának idejére esett. A városokban élők száma növekedett, és új meg új gyárak ontották a megélhetésükhöz szükséges kenyeret. Graham édesapja még a fiú csecsemőkorában elhunyt, így a gyereket rokonai nevelték fel vallásos szellemben. Már fiatalon érdekelni kezdte az alkoholos italok fogyasztása ellen küzdő mértékletességi mozgalom is.

Miután 1826-ban felszentelték, legelső szószékről elmondott beszédében két alapvető gonoszra vezette vissza Amerika romlását: a szexre és a falánkságra. Hogy a testi vágyakat lelohassza, Graham olyan étrendet javasolt, amely nélkülözte az ízesítést, a húst és a fűszereket, amelyek Graham szerint bűnös gondolatokat ébresztettek az emberekben.

Graham kiemelten kritizálta a kenyeret, amelyet a morális hanyatlás középpontjában látott: szerinte régen az amerikaiak otthon sütött, teljes kiőrlésű kenyeret ettek, napjaiban pedig rákaptak a gyárakban készült, „hitvány” fehér kenyérre.
Graham Cracker 1915-ből
Az élelmiszer-biztonsági szabályozások előtti korban Graham gyanakvása nem volt teljesen alaptalan: a pékek gyakran kiegészítették a lisztet krétaporral vagy agyaggal. Az efféle kenyerek vásárlása helyett Graham megalkotta saját teljes kiőrlésű lisztjét, amit ma Graham-lisztként ismerünk, és követőit is arra biztatta, hogy ebből a nehéz, durvára őrölt lisztből süssenek kenyeret. De ez csupán a kezdete volt bizarr táplálkozási tanácsainak.

A Graham-diéta megszületése
Mivel Graham úgy gondolta, Amerika morális válságának középpontjában bizonyos ételek állnak, azt javasolta követőinek, hogy egyenek teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, kerüljék ellenben a húst és mindenféle fűszert. Ez utóbbit azzal indokolta, hogy a hús, az alkohol, de még a fűszeres ételek is szentségtelen módon serkentik a testet.

Az úgynevezett Graham-diéta azonban nem pusztán a „serkentő” hatású ételek elkerüléséről szólt. Követői naponta csak kétszer étkeztek, és akkor is szigorúan beosztott adagok kerültek a tányérokra. Graham ígérete szerint az étrend egyszerre forradalmasítja az emberek egészségét és vonja ellenőrzés alá buja vágyaikat. „Graham két rögeszméje, a táplálkozás és a szex, kiegészítette egymást: mindkét késztetés veszélyt jelent a tökéletes önkontrollra és függetlenségre” – mondta Jayme Sokolow történész.

A Graham-diéta népszerűsége azonban egyre növekedett, alkalmazói pedig egészségügyi problémáik megszűnéséről számoltak be. A Graham-liszt a 19. századi boltok bevett terméke lett. A „grahamiták” még külön az ízetlen kosztra specializálódott vendégházakat is nyitottak. 1838-ban az ohiói Oberlin College étkezdéiben Graham-féle ételeket szolgáltak fel; egy tanár még az állását is elveszítette, mert borsot mert szórni az egyik fogásra. Az egyetem végül a diákok lázadás határát súroló tiltakozása nyomán beszüntette az étrendet.

Graham szigorú étkezési szabályai valódi ellenségeket is szereztek neki. Egy 1837-es bostoni előadása során helyi hentesek és pékek tiltakozást szerveztek a szállásául szolgáló hotel előtt. A nézeteltérés erőszakba fordult, amikor Graham hívei mésszel teli zsákokat dobáltak a tiltakozók közé a tetőről.
A személyét övező vita dacára Sylvester Graham többek, köztük Ralph Waldo Emerson számára is a „teljes kiőrlésű kenyér prófétája” volt. Egy, a róla elnevezett lisztből készült termék pedig még a 21. században is létezik. De mielőtt az első Graham-keksz kikerült volna a sütőből, Sylvester Graham 1851-ben, 55 évesen elhunyt. Kritikusai ezt bizonyítéknak tekintették arra, hogy az általa kitalált étrend nem működött, mások ellenben azt állították, Graham halála előtt húst evett.

A Graham-liszt ennek ellenére népszerű maradt, a grahamiták tovább hirdették étrendjének előnyeit, és Dr. John Harvey Kellogg is a Graham-diéta ihletésére találta fel a granolát és a kukoricapelyhet. Az első Graham-keksz 1900-ban jelent meg, fél évszázaddal Graham halála után, és a keksz hamarosan nagy tételben gyártott tömegcikké vált.
Dr. John Harvey Kellogg, Graham híve és a kukoricapehely megalkotója
1931-ben a National Biscuit Company (Nemzeti Keksz Vállalat) csavart egyet a Graham-keksz receptjén, és cukrot adott a durva lisztőrleményhez. A nevét később Nabiscóra változtató cég tette igazán népszerűvé a kekszet. Ironikus módon Sylvester Graham gyűlölné a Graham-kekszet: a tömeggyártott, cukros keksz az általa megalkotott étrend tökéletes antitézise.

Sylvester Graham törekvése a feldolgozott élelmiszerek eltüntetésére, illetve a minél több gyümölcs és zöldség fogyasztására jól illeszkedik a mai modern étkezési javaslatok közé. A szex és az étkezés között látott különös kapcsolat dacára sokan máig a vegetarianizmus egyik atyjaként tekintenek rá.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212