Magyar Krónika
Az események sűrűsödnek
magyar krónika aktuális 2022. 11. 29. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Gondolom a legtöbbünket az Ukrajna elleni agresszió foglalkoztatja. Most kedden bizony a legtöbbünknek össze szorult a szívünk, amikor a Lengyelországban két ember halálát okozó rakétáról hallottunk.
Mi ez? Talán nem egyedül voltam, akinek Kassa bombázása jutott eszébe, amivel belerángattak minket a II. világháborúba. Ki kell mondanunk, hogy a felelős kormányok mind bölcsen cselekedtek. Nem volt semmilyen elhamarkodott tett, de még megalapozatlan nyilatkozat sem. Egyedül az ukrán elnök bukott meg – legalábbis az én szememben – a vizsgán. Ennek az embernek úgy tűnik, semmi nem drága. Nem fogadja el, hogy egy eltévedt ukrán rakéta okozta a bajt, és a NATO határozott válaszát követelte.

Februárban aligha lehetett elképzelni, hogy az oroszok nem fogják gyorsan elérni céljaikat, de elég hamar kiderült, hogy akár két évre is elhúzódó háborúra kell készülni. Az hogy az oroszok a nemzetközi jogot durván megsértve megtámadták egyik szomszédjukat, értelemszerűen kiváltotta az európai országok felháborodását és Ukrajna mellé állította őket. Zelenszkíj viszont nem könnyítette meg, hogy kitartsunk mellette. Töméntelen pénzt, fegyvert, lőszert, humanitárius segélyt kap, a legritkább szó, ami elhangzik a köszönöm. Nem véletlen, hogy Binden elnök rá is szólt ebben az ügyben.

Ha már Binden nevét leírtam, szólni kell az Egyesült Államokról is.
A novemberi választás meghozta a republikánusok sikerét, a Kongresszusban (az alsóház) övék a többség. Ezzel meg tudják, keseríteni az elnök életét. Mit sem törődve azzal, hogy a republikánus győzelem messze nem olyan fényes, mint amit a közvélemény-kutatások jósoltak, mélyen hallgatva arról, hogy az általa támogatott jelöltek jó része megbukott, Trump bejelentette, hogy 2024-ben ismét indulni akar a választásokon. a magam részéről remélem, hogy lesz nála vonzóbb jelöltje a republikánusoknak. Az igaz, hogy ha megnyerte volna 2020-ban a választásokat, akkor aligha lenne orosz-ukrán háború, az is igaz, hogy a bírói kinevezésekkel hatalmas lökést adott az életvédelemnek, de van benne valami, ami sok embert taszít. De a lényeg nem az, hogy ki lesz a republikánus elnökjelölt, hanem az, hogy ennek a hatalmas országnak érték-vezérelt, konzervatív elnöke legyen. Ebben remélek.

Nemrég olvastam egy nagyon jó megfogalmazást arról, hogy mi a keresztény/keresztyén örömhír lényege: Isten személyesen szeret minket, és nem mond le rólunk. (Vízi Elemér) Mond ezt el magadra vonatkoztatva: Isten személyesen szeret engem, és nem mond le rólam. Ennek tudatában eltűnnek a háborús szorongások, könnyebbednek a megélhetési gondok miatti aggodalmak, és derűsebb lesz akár a közeljövő képe is.