Magyar Krónika
Ferenc pápa elmondta, hogy mi a legszentebb dolog Magyarországon
magyar krónika aktuális 2023. 04. 13. BÉNYEI ADRIENN
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Különleges történetet osztott meg Ferenc pápáról Magyarország vatikáni nagykövete. Habsburg Eduárd a szentatya budapesti látogatása kapcsán adott interjút a Vatican News nevű portálnak – olvasható a VG cikkében.
Ferenc pápa (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vatikáni Média)

A nagykövet felidézte, hogy amikor először találkozott Ferenc pápával, akkor a szentatya azt kérdezte, hogy tudja-e, hogy mi a legszentebb dolog Magyarországon. Habsburg Eduárd arra számított, hogy Ferenc pápa a Szent Koronát említi, ő viszont csak annyit mondott: A tokaji bor!– idézte fel a nem mindennapi történetet Magyarország vatikáni nagykövete. Megjegyezte, bízik benne, hogy a pápa ezúttal ihat majd egy pohár aszút a látogatása alatt.

Ferenc pápa elsőként az 1956-os forradalom elől Argentínába menekült magyar apácáktól tanult az országunkról. A szentatya azt is elárulta Habsburg Eduárdnak, hogy milyennek látja a magyarokat – írják.Ferenc pápa úgy gondolja, hogy a magyarok jó, becsületes és bátor emberek. A szentatyát megindította a két évvel ezelőtti budapesti látogatásán őt fogadó tömeg kitörő éljenzése – tette hozzá a nagykövet.

Habsburg Eduárd szerint Ferenc pápa magyarországi látogatása rendkívüli lehetőség arra, hogy a pápa még inkább feltüzelje a magyar híveket.Ahogy a Magyar Nemzet is beszámolt arról, Magyarország az egyetlen ország Olaszországon kívül, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat.

A pápalátogatás programja szerint április 28-án, pénteken délelőtt a pápa államfői minőségében a Sándor-palotában először a köztársasági elnökkel, majd a miniszterelnökkel találkozik. Péntek délután 17 órakor az egyházfő a budapesti Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.

Ferenc pápa látogatásának csúcspontja az április 30-án, vasárnap fél 10-kor kezdődő szentmise, amelyre a püspöki testület tagjai mindenkit várnak Magyarországról és a környező országokból egyaránt. A Kossuth téren tart a szektorok kialakítása, a szentmisébe való bekapcsolódást a tervek szerint a téren és környékén elhelyezett kivetítők is segítik majd.