Magyar Krónika
Károly király kedvenc magyar falujába érkezett
magyar krónika aktuális 2023. 06. 07.
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
III. Károly király már Romániában tartózkodik, ahol tegnap délelőtt Bukarestben találkozott Klaus Iohannis államfővel. De miután a hivatalos programok véget értek, elment Zalánpatakra, egy kis erdélyi magyar faluba, Romániába, ahol kastélya van, és rendszeresen eltöltött időt a walesi herceg nyarán.
Királyként visszatér, mert – mint mondja – szereti Erdélyt és Romániát. Formaságok Bukarestben A Yahoo News szerint III. Károly király május 6-i koronázása után első külföldi látogatására érkezett Romániába. Katonai kitüntetéssel fogadta tegnap Klaus Iohannis, Románia német származású elnöke Bukarestben. Találkozásukat 300 résztvevős fogadás követte a román elnöki Cotroceni palotában. „A király megkezdte első tengerentúli látogatását a megkoronázása óta, és Romániába utazik, hogy magánszállásra az ország erdélyi régiójában tartózkodjon” – írta a Buckingham-palota. „Nem ismert, hogy Károly mennyi időt tölt Romániában” – tették hozzá. „Megszerettem Romániát: az ön kultúráját és művészetét, örökségét és történelmét, elsöprő tájait és felbecsülhetetlen értékű biológiai sokféleségét” – mondta a király a fogadáson.

Károly király visszatérése nem sokáig maradt a román fővárosban. A hivatalos programok végeztével Erdély felé vette az irányt, Zalánpatakra (Valea Zălanului), egy kis magyar faluba (a helyiek 96 százaléka magyar). Ott a királynak van egy kastélya. Wales hercegeként rendszeresen ott töltötte az időt. És úgy tűnik, még királyként is el akar tölteni ott egy kis időt. Íme a fotó az érkezéséről és arról, hogy a helyiek milyen boldogan fogadták. Elkísérte „helyi” magyar barátja, gróf Kálnoky Tibor. Itt írtuk meg, hogyan „szeretett bele” Charles 25 évvel ezelőtt az apró magyar településbe és annak elképesztő környezetébe. Összefoglalva: a falu egy mellékút végén van, gyönyörű erdők közepén, ahol csak a pásztorkutyák ugatása zavarja a nyugalmat. Helyi magyar szakácsnője, Éva néni még néhány titkot is megosztott vele kapcsolatban: cikkünkben mi is írtunk róla.
 
A brit uralkodónak több ingatlana van Erdélyben, ahol jó barátságot ápol gróf Kálnoky Tiborral. Ezt az üzenetet küldte Károlynak, amikor Erzsébet tavaly meghalt. Érdekes módon Károly király nem véletlenül került Erdélybe. 1/32 magyar, mivel az ük-ük-nagymamája magyar volt. Rhédey Klaudia Marosvásárhely mellett született Erdélyben, feleségül vette Sándor Lajos Pál württembergi herceget (1804-1885). Rhédey Klaudia V. György feleségének, Tecki Máriának (1867-1953) volt a nagymamája.