Magyar Krónika
Kiszivárgott a Titán utolsó beszélgetése az anyahajóval
magyar krónika aktuális 2023. 07. 25.
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
valószínűleg mindenki tudta a fedélzeten, hogy meg fognak halni
A Titánnal már a robbanás előtt is problémák voltak a kiszivárgott beszélgetés szerint.
Egy meg nem erősített forrásból származó irat azokat az utolsó párbeszédeket tartalmazza, amelyeket a tengeralattjáró fedélzetén valaki - feltehetően az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush - és az anyahajó, a Polar Prince fedélzetén lévők között zajlottak.
A dokumentum számos aggályt vetett fel, leginkább azt sugallva, hogy az utasok már 18 perccel a pusztító robbanás előtt tudatában voltak a Titánnal kapcsolatos problémáknak. Bár hitelessége továbbra is széles körben vitatott, sokan rámutattak, hogy tartalma valós tekintettel a szakértők - köztük a Titanic rendezője, James Cameron -  információira.
A párbeszéd reggel 7:52-kor kezdődik, amikor is a Polar Prince nevezetű anyahajó zöld utat adott a merülés megkezdésére.
„Élvezzétek a merülést, uraim”
– mondta nekik a Polar Prince, mielőtt rendszerellenőrzést kért.
„Minden rendszer normálisan működik. Jó formában vagyunk. Folytatjuk az ereszkedést a tervek szerint” – jelenti be a tengeralattjáró 8:34-kor.
A merülés 75. percében minden rendben ment, és a csapat évezte az utazást. Viszont alig 10 perccel később a dolgok kezdtek rosszra fordulni.
Állítólag 9:28-kor a Titán legénysége egy riasztást észlelt a Real-Time Monitoring System, azaz a Valós Idejű Megfigyelő rendszeren keresztül (RTM).
A csapat közben egyeztetett az anyahajóval, hogy azonnal állítsák le merülést és kezdjék meg az utat felfelé. Az emelkedés azonban a vártnál sokkal lassabban haladt.
9:50-kor a Polar Prince próbálta elérni a tengeralattjárót:
„ Nem kapunk jelet tőletek, frissítsétek az állapototokat. Nem tudunk elérni, a mentési koordináták felé indulunk. Jelentést kérünk! Kérlek, válaszolj, ha tudsz”
Az anyahajó próbálta később elérni a Titánt, de már hiába.
A tengeralattjáró eltűnése után több ország is bekapcsolódott a kutatásba. Végül június 22-én, egy kanadai hajóról indított távirányítású mélytengeri robot felfedezte a Titán roncsait a Titanic orrához közel, mintegy 488 méterre attól. Itt már szinte rögtön tudni lehetett, hogy a mini-tengeralattjáró hátborzongató módon pusztult el.
Később ugyebár hivatalos vizsgálatot indítottak a tengeralattjáró eltűnésével és a katasztrofális robbanásával kapcsolatban, amely a fedélzeten lévők életét követelte. A múlt héten az amerikai parti őrség megerősítette, hogy feltételezett emberi maradványokat találtak a felszínre hozott törmelékek között, ezeket azóta is vizsgálják a szakemberek.
Eközben a kanadai Közlekedésbiztonsági Testület (TSB) saját vizsgálatot folytatva közölte, hogy nyomozói interjúkat készítettek a Polar Prince legénységével, és lefoglalták a hajó utazási adatrögzítőjét.
A TSB azt is elmondta, hogy „megvizsgálta, dokumentálta és katalogizálta” a baleset helyszínéről származó összes anyagot, mielőtt átadták volna azokat az amerikai hatóságoknak.