Magyar Krónika
Óraátállítás
magyar krónika aktuális 2024. 04. 04. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Ma egy könnyedebb témáról írok. Macron kardcsörtetéséről, Vitézy Dávid terveiről később is lehet. Különvéleményem van óraátállítás ügyben. Egyszerűen nem hiszem, hogy az átállítás bármi valós problémát tudna okozni.
Elöljáróban leszögezem: számomra mindegy, hogy lesz vagy nem lesz. Elfogadom, hogy ez takarékossági kérdés, és azt is, hogy az átállításnak lehet valamennyi költsége. Ha ez több vagy közel annyi lenne, mint a megtakarítható energia, akkor nincs értelme, hacsak olyan energiaszűkében lennénk, ami még így is megérné.

Azt azonban, hogy az a bizonyos egy órával rövidebb éjszaka valami szörnyű bajt okozna, nem hiszem. Hiszen mi akadályozza meg, hogy egy órával hamarabb lefeküdjünk az átállítás szombatján? Hányszor fordul elő, hogy valamely program miatt a család egy vagy akár több órával hamarébb ébredt fel, mint szokott? Kirándulás, utazás gyakori velejárója a korán kelés.

Egykori hazánk keleti területein másképp jár az óra. Az erdélyiek közül sokan kétszer köszöntik az Újesztendőt: először a román, majd egy órával később a magyar idő szerint. De aki átlépi a határt, szokott-e panaszkodni az óraátállítás okozta kellemetlenségek miatt?

Egy szó mint száz, témaszegény újságírók évente visszatérő gumicsontját vélem felfedezni a lánglelkű cikkekben. Brüsszel szégyene, hogy kapva kapott ezen a gumicsonton és egyfajta európai konzultációt hirdetett, s kiderítette, hogy az európaiak igenis meg akarnak szabadulni az óraátállítás keserveitől. Nem végeztek egy tudományosan elfogadott módszertan szerinti közvéleménykutatást, hanem felületet biztosítottak arra, hogy aki akarja, jelezhesse a véleményét. Hatalmas sikerként könyvelték el, hogy vagy egy millió európai az átállítás megszűntetését akarta. Számoljunk: akkor még az Egyesül Királyság is tagja volt a klubnak, így 500 millió emberből egy millió állt ki az óraátállítás ellen. Ez két ezrelék.

A demokrácia diadala volna, hogy két ezreléknyi farok csóválja a kutyát? Mint említettem, nem az átállítás mellett vagyok, nem érvelek a döntés ellen, bármilyen furcsa is a döntésnek ez a módja. Van ennél nagyobb bajom, még óraátállítás ügyben is. Nevezetesen az, hogy az Európai Bizottság, miután meghozta korszakos javaslatát, hogy vegyük le az európai polgárokról ezt a terhet, az Európai Tanácshoz fordult, döntsék el: a nyári vagy a téli időszámításra álljunk át. Nyilván zavaros lenne például a vonatok menetrendje vagy a légi forgalom, ha például Belgiumban és Ausztriában a nyári, Németországban és Magyarországon a téli időszámítás lenne az érvényes. Egy Brüsszel-Budapest úton háromszor ugranának az okos telefonok órajelzései.

E javaslat immár sok éves. A Tanács viszont nem tudott megegyezni azóta sem. Vajon életképes a mi csodálatos uniónk?

Ne értsen senki félre. Nem az uniót kellene megszüntetni, csak a hülyeségeit. Ez azonban aligha fog sikerülni, mert minden változik, csak a hülyeség örök.

Meg az óraátállítás.

Barátsággal köszönt:
Surján László