Magyar Krónika
Az eredeti Széchenyi az igazi
magyar krónika aktuális 2024. 05. 17. MARINOV IVÁN
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Aktuális történéseket nagy emberek híres mondataival illusztrálni mindig is divatos érvelési módszer volt. Vitapartnereink szavainkba könnyen belekötnek, de elgondol-koznak, ha például Széchenyi Istvánnak kell ellentmondaniuk.

A legnagyobb magyar halálának jubileumi évében ráadásul aktuálisak is lehetünk az ő gondolatait használva. Feltéve, hogy az idézett mondatok valóban tőle származnak.

Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba…hangzik az idézet, amelyet az előző két kormányzati ciklusban főleg ellenzéki beállítottságú lapok publicistái, bloggerek, fórumok hozzászólói rendszeresen elővettek, forrásként Széchenyi Istvánt megjelölve.

Hangzatos első mondatát idővel közéleti szereplők is átvették, és előszeretettel idézik ma is beszédeikben (a teljesség igénye nélkül az elmúlt egy évben például Schmitt Pál, Koncz Ferenc és Firtl Mátyás politikusok, valamint Nagy Feró énekes). Ebben az sem zavarja őket, hogy a Google keresőjébe beírva már évek óta egy olyan blogbejegyzés szerepel a találati lista élén, amely arról tudósít: az ominózus mondat nem található Széchenyi egyetlen művében sem. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az idézetre és arra, hogy valami nem stimmel körülötte, egy kollégám hívta fel a figyelmemet. Megérzését nem tudta indokolni, egyszerűen csak érezte, hogy ez nem lehet Széchenyi. Első körben az interneten néztem körbe: a találatok többségét a fent említett blogbejegyzések és fórumhozzászólások tették ki.

Az egyetlen nem közösségi médiafelületekről származó írás egy 2006-os, cseh publicisztika magyar fordítása volt, amelyben Bohumil Doležal arról írt: Azt mondják, minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel: ez banális és bizonyíthatatlan kijelentés. Nem lett volna haszontalan egy kissé elgondolkozni az ünnepelt Karel Havlíček szavain: csak az egészséges és művelt nemzetnek lehet a szabadsággal párosuló jó kormányzata… a műveletlen nemzet, vérezzen is el érte forradalmakban, a szabadságot és jogot el nem nyerheti, hanem újra meg újra megcsalatják s az önkényuralom alá hajtják. Az erkölcsileg romlott nemzet, még ha akár művelt is, romlottsága az önkényuralom újra szerencsétlen állapotába juttatja. S bár Doležal magyar lapokban is publikált, sőt honlapja szerint a '80-as évek óta figyeli politikai gondolkodásunk alakulását, mindenekelőtt a magyarok Közép-Európáról való elmélkedéseit, ez a szál nem vitte előre a nyomozást.