Magyar Krónika
A gazdag és a szegény Lázár
Magyar Krónika 2018. 03. 14. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A mai evangélium eszembe juttatta, hogy gyerekként a fenti címet úgy értettem: volt egy szegény és egy gazdag ember, mindkettőt Lázárnak hívták.

Azután, amikor már felnőttként a „gazdag Lázárról” mondtam valamit, felvilágosítottak: a példabeszéd gazdagjának nincs neve, csak Lázárnak van.

Ez a példabeszéd több oldalról is megközelíthető. A földi szenvedés vállalása elvezethet „Ábrahám kebelére”. A fösvénységgel és szeretetlenséggel párosuló gazdagság a pokolra juttat. Ezek mind jó megközelítései a történetnek, de évek óta az a kijelentés motoszkál bennem, hogy „van Mózesük és vannak prófétáik”.

Mi vagyunk a gazdag rokonai. Van Mózesünk és vannak prófétáink. Sorsunk, örök életünk öröme vagy szenvedése azon múlik, hogy hallgatunk-e rájuk.

A gazdagság nagyobb felelősség. A szegénység önmagában még nem garancia az örök boldogságra. Hogy oda jutunk-e, az nem vagyoni helyzetünkön múlik, hanem azon, hallgatunk-e prófétáinkra. A próféták üzenetét pedig így lehet összefoglalni: Ahhoz, hogy megtérjünk, nem csodás eseményekre kell várnunk, hanem meg kell nyitnunk szívünket Isten szava előtt, amely arra hív, hogy szeressük Istent és felebarátainkat. – Ez Ferenc pápánk megfogalmazása, amit ő még azzal nyomatékosított, hogy felidézte: az irgalmasságot fogja Jézus számonkérni rajtunk az utolsó napon.

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212