Magyar Krónika
A két legfontosabb kategóriában is hazai nyertes született a 42.Montreali Filmfesztiválon
Magyar Krónika 2018. 09. 10. eseményekMontreal Film Festival
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
A fődíjat és a legjobb rendezőnek járó elismerést is magyar versenyzők kapták.
Erős magyar mezőny alakult ki a világ egyik legrangosabb filmszemléjén, a Montreali Filmfesztiválon. Szász Attila, Pápai Pici, Topolánszky Tamás Yvan, Schwechtje Mihály, Molvay Norbert és Elek Dóra alkotásai szállnak versenybe, míg a panoráma szekciókban Nagypál Orsi és Sándor Pál filmjei mutatkoznak be a nemzetközi közönség előtt.

Pápai Pici rövidfilmje Montreálban versenyez
A magyar tinithriller az egyik legmenőbb amerikai fesztiválon debütál

Az augusztus 23. és szeptember 2. között megrendezésre kerülő Montreali Filmfesztivál World Competition kategóriájában két történelmi témát feldolgozó magyar filmnek is szurkolhatunk: Az Örök tél, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró harmadik közös munkája a gulág-világ szörnyűségeit tárja fel egy magyar faluból elhurcolt nő (Gera Marina) és sorstársai hosszú fogságának fájdalmasan átélhető bemutatásával. (Kritikánk itt olvasható az eredetileg februárban bemutatott tévéfilmről, beszámolónk a néhol ténylegesen farkasordító hidegben zajlott forgatásról pedig erre található.)

Topolánszky Tamás Yvan az első magyar születésű Oscar-díjas filmrendező, Kertész Mihály magánéletébe és a Casablanca forgatásának kulisszái mögé enged betekintés Curtiz című filmjével. Az életrajzi drámában a világhírű rendezőt Lengyel Ferenc alakítja. (Interjúnkat a film rendezőjével lásd itt.)

Szász Attila: Örök tél
A nemzetközi dokumentumfilmes versenyben kapott helyet Elek Dóra Világlátó Baltazár című munkája, amelynek fókuszában az egyetlen olyan hazai színház áll, amely értelmi sérült színészeket foglalkoztat. Ahogy a tegnapi nap folyamán hírt adtunk róla, az első filmek versenyére kapott meghívást Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című tini-thrillerje, míg Pápai Pici Varjúháj című alkotása a rövidfilmek között versenyzik. Szintén az utóbbi szekcióban vesz részt Molvay Norbert kisfilmje, a Jövő szerdán is.

A versenyen kívüli Focus on World Cinema szekcióban Nagypál Orsi első nagyjátékfilmje, az itthon október 18-tól látható Nyitva mutatkozik be. Radnay Csilla és Kovács Lehel egy nyitott szexuális kapcsolattal kísérletező párt játszik a tabudöntögető vígjátékban. (A rendezővel nemrég podcastunkban beszélgettünk a filmről, amelynek egyik forgatási napjára mi is ellátogattunk.) Sándor Pál legutóbbi rendezését a világ filmes nagyságainak szentelt World Greats szekcióban vetítik.

A Vándorszínészek egy 19.századi utazó színtársulat viszontagságos kalandairól szól, a főszerepekben többek között Mohai Tamással, Gáspár Sándorral és Rudolf Péterrel.