Magyar Krónika
Ismét itt az év fája verseny
Magyar Krónika 2020. 02. 17. eseményekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
A magyar fák jól szoktak szerepelni az év fája versenyben: eddig már négyszer nyertünk. Szavazni februárban lehet. Túl a szavazási idő egyharmadán a mi versenyzőnk még a vert seregben van. Idén nem jó az esélyeink.
A magyar induló hivatalos bemutatkozása:

A Szabadságfa néven ismert kocsányos tölgy egy kaposvári iskola udvarán áll. 1929-ben ültették, magyar történelmi évfordulók emlékezetére. Az elmúlt 90 évben több ezer diák életét kísérte végig a nagy tölgyfa, hiszen nemcsak az iskolai ünnepségek zajlanak mellette, hanem a mindennapoknak is része. Gyakori témája a biológiaóráknak, és itt játszanak a gyerekek a szünetekben. Mindannyian kedves emlékekkel kötődnek a tölgyfához, akárcsak – az Év fája verseny kapcsán – a kaposváriak egész közössége.

Ez bizony kicsit sovány, még egy magyar szívét sem dobogtatja meg, a külföldiek számára pedig semmit sem mond. Pedig a fa története sokkal figyelemre méltóbb, mint a fenti visszafogott ismertetés.

1929-ben ültették, egy akkor átadott iskola épülete elé. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határt jelentő Irottkőről került Kaposvárra, és az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Tehát többről van szó, mint magyar történelmi évfordulók emlékéről. Ha a szabadság fájának nevezik, akkor csak a reménybeli szabadságról lehet szó. A fájdalom fája kifejezés találóbb lenne, vagy épp a remény fája. A faültetők Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad mellett sajnos elfeledkeztek például Szabadkáról, vagy Újvidékről.

A szervezők visszafogottan fogalmaztak, pedig szomszédaink nem túl szemérmesek a centenárium alkalmából, néhány román gyűlölködő például szinte kéjelegve követeli, hogy mi is ünnepeljük az ő győzelmüket.

Ha tehát épp a centenárium kapcsán el szeretnénk érni az újabb győzelmet, a fa Trianonhoz való kötődését tudatosítanunk kell a magyarokban. A kaposvári tölgy egyébként akkor lesz méltó a Szabadság fája névre, ha a Kárpát-medence minden lakója minden megkülönböztetés nélkül gyakorolhatja emberi jogainak teljességét. Itt még nem tartunk, de az esély megvan.

Szavazásunk akkor érvényes, ha ezen az oldalon: https://www.treeoftheyear.org/vote legalább két fára szavazunk. Ha Kaposvár nem is, de Kárpát-medence jól áll, mert a mi versenyzőnk mellett egy rimaszombati és egy nagyszebeni fára is lehet szavazni.
Mindez persze játék. Hasznos játék, ami növénytani és történelmi ismereteinket is bővíti. Érdemes megismerni mind a 16 versenyzőt.
Az esetleges újabb magyar siker kulcsa tehát, ha a versenyről és a versenyző fa teljes történetéről szóló ismereteket minél szélesebb körben elterjednek.
A siker tehát rajtad is múlik. Egy huszáros rohammal még könnyedén győzhetünk is. A második szavazatunkat pedig kapják meg azok a fák, amelyek Trianon nélkül nem versenyezhetnének…

Hajrá Kaposvár!
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212