Magyar Krónika
Virtuálisan elérhetővé tette Mátyás király pompás Corvináit az Országos Széchényi Könyvtár
Magyar Krónika 2020. 07. 07. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Pergamenlaptól a luxuskódexekig
Virtuálisan elérhetővé tette Mátyás király pompás Corvináit az Országos Széchényi Könyvtár
Fotó: MH/Hegedüs Róbert
Kódexekbe lapozhatunk és bebarangolhatjuk A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás termeit otthonról, ugyanis az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette a 2018/2019-es monumentális kiállításának 3D-s online változatát.

A virtuális tárlaton többek között középkori kódexek, pénzérmék és a Mátyás-trónkárpit látható, valamint megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek is – közölte lapunkkal az intézmény.

A nemzeti könyvtár Mátyás király örökségének egyik legjelentősebb őrzője, 2018 őszén számos pompás Corvina és díszkódex érkezett az időszaki kiállításra magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól. A nagyszabású tárlat egyik különlegessége az volt, hogy a hazánkban őrzött ötvenhárom Corvinával csaknem hiánytalanul találkozhatott a látogató. Az online tárlat elkészültével egy időben az A'Design Award nemzetközi szervezet Belsőépítészet és Kiállítás kategóriában bronzminősítéssel díjazta a kiállítást, amelyet Gazdag Mária belsőépítész tervezett.

A virtuális tárlat a tudományos koncepciót vizuálisan felerősítve egy könyvtár születését mutatja be képi és szimbolikus eszközökkel a pergamenlaptól kezdve egészen a luxuskódexekig.

MH
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212