Magyar Krónika
Most a komolyzenét támadja az amerikai radikális baloldal
Magyar Krónika 2020. 07. 07. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Amerikai lapok szerint azzal van a baj, hogy a klasszikus művek többségét fehér, európai emberek szerezték. A radikális baloldali portálok kifogásolják többek között azt is, hogy a zenekarokban mindössze 1,8 százaléknyi fekete művész játszik.
Itt az ideje, hogy a klasszikus zene meghaljon - követeli több amerikai portál
A V4NA hírügynökségen megjelent cikk szerint a demokrata párti sajtóban a komolyzenét voltaképpen lejáratni igyekvő cikkeknek nyilvánvalóan az a céljuk, hogy támadást intézzenek az európai eredetű (általuk fehérnek nevezett) kultúra egyik csodája ellen. 

A New York Times számolt be arról, hogy a Metropolitan az államok legkevésbé sokszínű intézménye. A Seattle Magazine még messzebbre ment: szerintük meg kell támadni a komolyzene "fehérségét" - írta az Origo

Az elmúlt hetek eseményei a Metropolitan Operát (MET), mint szervezetet is alapvető változtatások bevezetésére kényszerítik, amelyben ők, mint a MET kórusának a tagjai, meghatározó szerepet kívánnak játszani. Javasolják, hogy a New York-i intézmény színes bőrű zeneszerzőket és karmestereket alkalmazzon és valamennyi évadban léptessen fel nem fehér szólistákat a híres Carnegie Hall koncertkomplexumban. A MET felső vezetésében is több feketét akarnak látni, a kórus igényeivel a főigazgató, Yannick Nézet-Séguin is egyetért, ezért június 10-én sokszínűségi bizottság létrehozásával fejezte ki a MET, hogy egyetértenek a radikális baloldali mozgalom célkitűzéseivel.

Ez a fajta zene rendkívül fehér és egyre inkább marginalizált, a klasszikus zene eredendően rasszista, itt az ideje, hogy a klasszikus zene meghaljon – írták az olyan radikális baloldali amerikai portálok, mint az Egyesült Államok Nemzeti Közrádiójának (National Public Radio) weboldala.

Statisztikai adatokat is lengettek, melyek szerint "túl fehér" a klasszikus zene, az Amerikai Zenekarok Ligájának (League of American Orchestras) 2016-os jelentése szerint a zenekarokban játszó zenészeknek mindössze 1,8 százaléka fekete és csak 2,5 százaléka latino. 

Egyesek pedig azt kritizálják, hogy a komolyzenei művek döntő többségét európai eredetű, azaz fehér zeneszerzők szerezték. Ennek alapján a San Francisco Chronicle nemrég azt sajnálta, hogy a város Szimfonikus Zenekara szinte kizárólag fehér férfiak zeneműveit mutatja be.

Az Elfújta a szél című klasszikus amerikai filmet a tiltakozások miatt az HBO levette a műsoráról. A Variety főszerkesztője feketelistát közölt a szerinte elfogadhatatlan amerikai filmekről, ez alapján betiltanák a Forrest Gumpot vagy éppen az Indiana Jones és a Végzet Temploma című Spielberg-filmet is.MH
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212