Magyar Krónika

Montreáli magyar cserkészek kirándulása

Magyar Krónika 2020. 07. 29. eseményekMolnár Áron
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Ezt az évet nem így terveztük. Senki e világon nem így tervezte.
Ennek ellenére mindenki próbálta a lehetőségekhez mérten, és betartva a különböző rendelkezéseket, a legjobbat kihozni belőle. Ez alól nem voltak kivétel a Montreáli magyar cserkészcsapatok sem. A 37. Szent Margit lánycserkész és 23. Szent László fiúcserkészcsapat éves naptárában benne volt a Jubitábor Fillmoreban, Csapattábor, Akadályverseny, cserkész-avatás és még sok másik program.
Ezek nem valósultak meg, de élve a modern kor kommunikációs eszközeivel, sikerült a csapatok vezetőségének, és az őrsvezetőknek a kapcsolatot tartani az őrsökkel, cserkészekkel, családokkal. Így valósultak meg a gyűlések, örsi foglalkozások, a virtuális térben. Még virtuális tábortűz is volt, sokunk örömére. Noha a cserkészet legfőbb üzenete az, hogy Ki a szabadba!, a világjárvány berekesztett a falak közé.
Lassan enyhülni kezdenek a szigorítások, és ezt kihasználva, a csapatok részt vettek, néhány szülő kíséretében egy egynapos kiránduláson, ami végre lehetőséget adott (sokunknak először) elhagyni a várost. A cél Chambly városa volt, és annak erődítménye, amelyet nemrég tettek újra látogathatóvá.
A Chambly erődöt 1665-ben építették, egyike volt az öt erődítménynek a Richelieu folyó mentén, amely a francia kolonizálókat védte az indián támadásoktól. Jelenleg teljesen felújítva a Kanadai kormány tulajdonát képezi, múzeuma ingyen látogatható, hiteles tükörképet fest a kor történetéről, a sok csatáról, mely falai alatt zajlott.

A kirándulás szervezője Ifj. Károly István segédtiszt volt, aki levezette a napi teendőket.
Délelőtt egy szórakoztató kajakozással kezdtünk a Richelieu folyó öblében, amely azért volt érdekes, mert közelről is rálátást nyújtott a folyó történelmi fontosságára, mint közlekedési, kereskedelmi és katonai útvonal. Ezután a program folytatódott az uzsonna elfogyasztásával az erőd példásan karbantartott parkjában, a gyönyörű és hatalmas fák árnyékában. Ezután következett az erőd látogatása, vagyis a múzeumé, amely a falai közt működik.
A színesen katalogizált leletek, régi iratok, térképek bepillantást nyertek a több mint 300 éve a vidék szerves részét képező erőd múltjába.  Az erődöt elhagyva kezdődött a város megismerése, ami egy tájfelismerő akadályversennyel volt fűszerezve. Lánycserkészek, fiúk, szülők és vezetők, mind kaptak egy pontonként előre bejelölt térképet. Ezt kellett végigkövetni és megtalálni a pontokat.
A parkba visszatérve a cserkészek egy finom fagyival zárták a napot. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat. Nagyon szépen köszönjük az élményt a szervezőknek. mindenki érezte, hogy a cserkészet igazán Isten szabad ege alatt működik. Még sok ilyen találkozást kívánok mindenkinek!
Molnár Áron református lelkész, cserkész szülő, tiszteletbeli cserkész
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212