Magyar Krónika
Letűnt évszázadok: ki kell vágni Mária Terézia fáját a tallósi kastélyparkban
Magyar Krónika 2020. 07. 29. események Horváth Szomolai Andrea
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Elveszíti büszkeségét a Mátyusföld legnagyobb és legértékesebb kastélyparkja. A tallósi Esterházy kastély parkjának ékességét, az évszázadokat összekötő, 257 éves kocsánytalan tölgyfát a dendrológiai szakvélemény szerint ki kell vágni. Az Esterházy családtól örökölt monda szerint ezt a tölgyet még Mária Terézia ültettette.
Mária Terézia fáját elpusztította az idő vasfoga
Fotó: Lachatova Katalin, Facebook
Szomorú hír érkezett július 20-án Tallósra, a dendrológiai intézet szakvéleménye szerint az Esterházy kastély mellett elterülő park legendás fáját, a 257 éves kocsánytalan tölgyet már nem lehet megmenteni, a fa egésze veszélyforrásként baleseti kockázatot jelent.

Horváth Zoltán, Tallós polgármestere megerősítvén a hírt elmondta, már napokkal ezelőtt szalagkordonnal kerítették körbe a matuzsálem fát, mert a közelében tartózkodni életveszélyes.

A dendrológiai szakvélemény szerint a fa közepe teljesen el van korhadva, a törzset már csak a szélén tartja pár centiméteres körgyűrű. A tetején pedig már csak a tonnás súlyú három nagy ág maradt meg. Bármelyik pillanatban lezuhanhatnak az ágak, még csak nagy szél sem kell
– magyarázta a polgármester, aki sajnálkozva tette hozzá, a fát ki kell vágni. Ezt a munkálatot szakemberek végzik majd el, de a fa kivágásához meg kell várni a Nagyszombati Környezetvédelmi Hivatal jóváhagyását.

A fa törzsét, amelynek körmérete 670 cm, nagyjából 3-3,5 méteres magasságban meghagyják majd, ez a torzó emlékeztet majd arra, hogy közel három évszázadon át egy történelmi értékű, legendás fa pompázott a kastélyparkban, amelyet nem kímélt az idő vasfoga.

A valamikor pompázatos kocsánytalan tölgyet az Esterházy családtól fennmaradt történetek szerint 1763-ban ültettette Mária Terézia Habsburg uralkodónő, amikor az árvaházat megnyitották a kastélyban. A fa ültetésének 250. évfordulója alkalmából meghívták Tallósra Karl von Habsburgot, a nemesi család leszármazottját, hogy vele együtt is ültessenek egy tölgyet a kastély parkjába.

Mária Terézia tölgyfája 2015-ben a második helyre került az Év Fája versenyen. A kastélyparkban a tölgy, a kőris és a platánfák uralkodnak, több mint húsz egzotikus fafajta található az impozáns természeti területen
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212