Magyar Krónika
Lefúrtak 500 méterre és rengeteg aranyat találtak
Magyar Krónika 2020. 07. 29. események 
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Egy vállalat kutatásai során értékes aranylerakódásra bukkant a Fidzsi-szigetekhez tartozó Viti Levu szigeten. A leletet az tetszi különösen izgalmassá, hogy a bejelentés szerint az aranylerakódás valóságos vénahálózatba szerveződve, gyakran szabad szemmel is láthatóan fut végig a mélyben.
Fotó: Michael Nolan
Fidzsi-szk. Viti levu

A Lion One nevű vállalat emberei 583 méteres mélységben olyan aranylelőhelyre bukkantak, ahol az érc átlagosan 1 centiméter széles vénákban fut végig a mélyben. Van, ahol az aranyérc csak néhány milliméternyi, van, ahol akár 2 centiméternyi széles "erezetként" húzódik hosszan a kőzetben.

Aranyrögöcskék a furatokon

A vállalat a rendelkezésre álló adatai alapján úgy becsüli, hogy a Tuvatu-projekt nevű lelőhelyenlegalább 294 ezer unciányi (1 uncia ~ kb. 28-31 gramm - a szerk. megj.), elsődlegesen kinyerhető arany található, 8,17 gramm tonnánkénti aranytartalommal számolva. Ez kimagasló érték, ugyanis a legtöbb aranylelőhelyen a tonnánkénti aranykoncentráció nem több, mint néhány gramm.
A cég szerint egyelőre mintákat vesznek a kőzetekből, amelyekben a vénaszerű hálózat mellett, néha szabad szemmel is jól látható aranyrögöcskék helyezkednek el. A Lion One közölte: folytatják a fúrást, egészen a tervezett 1000 méteres mélységig.
A bányaipari vállalat szerint, a sziget igen értékes lelőhelye az aranynak. Számításaik szerint, a térségben, a Navilawa-kaldera alatt (vulkanikus eredetű felszíni képződmény) mintegy 7 kilométeres átmérőjű alkáli aranyrendszer húzódik.

Geológiai térkép
A bejelentés hatására a cég részvényei jelentős emelkedésnek indultak, a vancuveri vállalat piaci kapitalizációja pedig átlépte a 200 millió kanadai dollárt.ma7
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212