Magyar Krónika
Liberális, demokrata, (pusztulásba) haladó világunk
Magyar Krónika 2020. 11. 27. események Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Nem tudom, hogy a durvuló járványhelyzet teljesen le köti-e a figyelmünket, vagy érdekel-e egy kicsit például az amerikai elnökválasztás?
A magam részéről nem foglalkozom a csaltak, nem csaltak kérdéssel. Volt viszont egy szempont, ami miatt Trump győzelmének örültem volna. Szembe szállt a korszellemnek is mondható felfogással, amit több néven is illetnek. Mondják, liberálisnak, demokratának, haladónak (=progresszívnek). Mindegyik szó hazugság.

Trump tabudöntögető ember volt, és sok olyan tabuval szembefordult, amivel szembe kellene fordulnia minden normális embernek. Egyetlen példát mondok: a terhességmegszakítás állítólag a nők emberi joga. Nyilvánvalóan nem az. Nincs is egyetlen olyan emberjogi egyezmény vagy törvény, amelyben ez szerepelne. A magzat helyzete talán az Egyesült Államokban a legbizonytalanabb az egész világon: a születés pillanatáig megengedett. (Csoda-e, hogy volt egy szülész, aki nem bajlódott azzal, hogy az érett magzatokat az anyaméhben ölje meg, hanem megszületés után "félre tette" a csecsemőt, aki persze magára hagyva hamarosan meghalt. Igaz, ezért börtönbe került.) A Trump adminisztráció tiltakozott az ENSZ-ben is a terhességmegszakítást joggá tevő törekvések ellen, és támogatta, hogy a fájdalomérzésre képes magzatokat már ne lehessen elpusztítani, illetve hajlott arra, hogy a szívhangok észlelése legyen a határ. Fellépett az abortuszipar ellen is, megvonta az ennek támogatását szolgáló költségvetési tételeket. Ennek most vége. Kérdés, hogy lendületét veszti-e az Egyesült Államokban most erőteljes életvédő tevékenység?

Olvastam, hogy egy - talán manöken foglalkozású - hölgy születendő gyermekéről azt mondta, hogy partnerével együtt nem foglalkoznak azzal, hogy fiú vagy lány a gyerek, e kérdésben majd ő maga dönt 18 éves korában. Ebből láttam, hogy a mai liberális, demokrata, haladó világnak elment az esze. Trump nem ezt a vonalat vitte. Várható, hogy a fenti gondolkodásra vezető eszméket - "értékeink, vívmányaink" jelszóval - egyre agresszívebben fogják terjeszteni. Az agresszió mértékét megsejthettük a Fekete Élet Számít mozgalom akcióiban. Lesz-e az Élet Számít akció? Mivel ma már minden fehér embert rasszistának kiáltanak ki egyesek, eljutunk a farkas és a bárány ezópusi meséjéhez. Újabban ezt a van rajta sapka, nincs rajta sapka formában adják elő. Meg tudunk-e maradni épeszűnek? Számomra ez a következő évek kulcskérdése.

A magam részéről megpróbálom. Velem tartasz?
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212