Magyar Krónika
Magyarország a Türk Tanáccsal közösen 500 ezer vakcinadózist adományoz a rászoruló afrikai országoknak
Magyar Krónika 2021. 11. 14. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Magyarország, Törökország és Azerbajdzsán a Türk Tanács koordinálásával 500 ezer vakcinadózist adományoz a leginkább rászoruló afrikai országoknak, így támogatva a védekezést a koronavírus-járvány ellen - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Isztambulban.
A tárcavezető a Magyarország által felajánlott 200 ezer Sinopharm-vakcinadózis átadásán hangsúlyozta, hogy a negyedik hullám a vártnál keményebben sújtotta a világot, és „még egyértelműbbé tette, hogy kizárólag az oltás jelent valódi védelmet, a beoltatlanok pedig sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az előző hullámok során”.

„Magyarország sikeres oltási kampányt bonyolított le, amely azon a megközelítésen alapult, hogy a vakcinákra az életmentés eszközeként tekintettünk, és nem ideológiai vagy politikai nyilatkozatokként” - fogalmazott.
Hozzátette, a kormány úgy döntött, hogy vásárol minden rendelkezésre álló, bizonyítottan hatékony és biztonságos oltóanyagból. Ennek köszönhetően pedig hazánk az Európai Unió leggyorsabb oltási kampányát hajtotta végre, és elsőként nyithatta újra a gazdaságát - emelte ki.

Szijjártó Péter rámutatott: Magyarország elég vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy mindenki felvehesse az első, a második és a harmadik oltást, s még biztonsági tartalék is van, így most más, nehezebb helyzetben lévő államokon is tud segíteni.

Elmondta, ezért azonnal igent mondtak arra a török kezdeményezésre, amelynek keretein belül Törökország és Magyarország 200-200 ezer, Azerbajdzsán pedig 100 ezer vakcinadózist adományoz a Türk Tanács koordinálásával a legnehezebb helyzetben lévő afrikai országoknak, hogy emberek százezreinek életét lehessen megmenteni.

„A világjárvány világosan megmutatta, hogy milyen szorosan függünk egymástól. Reméljük, hogy a pandémia mindenkit meggyőz arról, hogy a nemzetközi kapcsolatokat ismét a kölcsönös tisztelet és segítségnyújtás talajára kell helyezni egymás bírálata, kioktatása és stigmatizálása helyett” - jelentette ki a miniszter.
Kifejtette, a Türk Tanács jó példával járt elől a kölcsönös segítségnyújtást illetően. A járvány első hulláma során ugyanis Azerbajdzsán, Kazahsztán, Törökország és Üzbegisztán orvosi eszközökkel segítette Magyarországot, amelyet hazánk a második hullám idején viszonozni tudott, most pedig közösen támogatnak másokat.

Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára köszönetet mondott a „rendkívül nagylelkű gesztusért”, amely szerinte nem szokatlan Magyarország részéről. Méltatta emellett azt is, hogy Magyarország hídszerepet tölt be a türk országok és Európa között.MH/MTI
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212