Magyar Krónika
Skócia 3000 boszorkánynak bocsát meg
Magyar Krónika 2022. 01. 16. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
A tizenhatodik és tizennyolcadik század között több ezer embert próbáltak boszorkánysággal vádolni Skóciában. A skót parlament elé terjesztették az emléküket fehérítő szöveget, amelyről várhatóan 2022 nyarára szavaznak.
Négy boszorkány nyilvános felakasztása. Skót metszet 1678-ból © AFP / *
Ez három évszázaddal ezelőtt volt. Azzal gyanúsították őket, hogy elrontották a termést, baglyokká változtatták az embereket vagy az ördög a bőrükben.

Boszorkánysággal vádolt nők ezreit, szörnyű körülmények között kivégezték, megfojtották vagy elevenen elégették. A történészek Európa-szerte 50-100 ezer nőről beszélnek akkoriban halálra. És ez a boszorkányüldözés Skóciában volt a legvadabb, négyszer-ötször több per volt, mint másutt.

És ellentétben más országokkal, például az Egyesült Államokkal, amely 20 évvel ezelőtt kikiáltotta a híres salemi boszorkányok ártatlanságát, Skóciában még mindig semmi.

Arra a pontra, hogy 2 évvel ezelőtt egy egyesület, a skót boszorkányok elhatározták, hogy az államtól bocsánatot kérnek a skót boszorkányoknak. Ennek a Skóciai Boszorkányok egyesületnek az egyik tagja hivatalos bocsánatkérést követel a skót kormánytól, és nemzeti emlékmű, sztélé, emlékmű létrehozását követeli az igazságtalanul megvádolt nők tiszteletére.

Kampányukat meghallgatták. Nevezetesen Nicola Sturgon miniszterelnök, aki támogatja a kezdeményezést. Olyannyira, hogy az idén hamarosan törvényjavaslatot fogadnak el 3000 boszorkány kegyelméről.

Egy olyan törvény, amellyel nyomást lehetne gyakorolni más országokra, ahol még mindig létezik a boszorkányság, mint például Nigéria, Tanzánia, India vagy Pápua Új-Guinea.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212