Magyar Krónika
Középkori leleteket tártak fel Kecskeméten
Magyar Krónika 2022. 02. 20. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Izgalmas felfedezéseket hozott a Kodály Intézet felújítása
Jelentős régészeti felfedezést hozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének felújítását megelőző feltárás. Ötszáz évet felölelő pénzérméket és egy Árpád-kori lakóházat is találtak, valamint a középkori Kecskemét egykori központjában álló toronyra vonatkozó új felfedezést is tettek a régészek – közölte Fazekas András Kristóf az MTI-vel.

A Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa az ezernégyszázas években épült torony kapcsán elmondta, elképzelhető, hogy Zsigmond király felesége, Borbála királyné vámszedőihez köthető, akik itt dolgoztak és őrizték a beszedett pénzt. Ennek az építménynek találták most meg a földszintjét. A régész régóta keresi Kecskemét belvárosában az Árpád-kori emlékeket, most egy félig földbe mélyített, jelentős méretű lakóházat találtak, valamint további gödröket és cölöphelyeket, ahol egyértelműen Árpád-kori, az ezerkétszázas évekre tehető kerámiákra bukkantak.

Az ásatások során több ezer állatcsontmaradvány, valamint jelentős mennyiségű, az ezernégyszázas évektől egészen a 18. századig keltezhető kerámiatöredék is előkerült a föld mélyéből, köztük kályhacsempék, egy szinte sértetlen korsó, több külföldről behozott edény díszes darabjai és egy szintén Árpád-kori töredék.

A múzeum munkatársa arról is beszámolt, hogy már harminc felé közelít a felfedezett pénzérmék száma is, a legfiatalabb pénzérme 1859-ből származik, a legidősebb keletkezése az ezerháromszázas évek végére, az ezernégyszázas évek elejére tehető.VB