Magyar Krónika
Szombaton 1770 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon
Magyar Krónika 2022. 03. 27. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Az ukrajnai háború elől menekülők közül szombaton 1770 ember, köztük 548 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap a police.hu oldalon.
A pályaudvarok környékén számtalan önkéntes is megjelent, és felajánlották segítségüket fuvar vagy adomány formájában
Fotó: MH/Hegedüs Róbert
A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek - írta a rendőrség.
Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 55 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - fűzték hozzá.

Emlékeztettek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

Novák Katalin (jobbra) a magyar-ukrán határnál
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Novák Katalin: Szervezett a menekültek ellátása

Rendkívül jól, szervezetten folyik a menekültek ellátása a magyar-ukrán határ menti településeken - számolt be a magyar-ukrán határra látogató Novák Katalin a tapasztalatairól a közmédiának kedden Beregsurányban.

A megválasztott köztársasági elnök azt mondta, ezt bizonyítják a helyben segítőkkel, a nemzetközi szervezetek munkatársaival és a menekültekkel folytatott beszélgetései is. „Azért vagyok itt, hogy köszönetet mondjak és erőt adjak, hiszen már hetek óta állnak a vártán a helyi emberek” - tette hozzá.

Elmondta: a példátlan összefogást mutatja, hogy településvezetők, a segélyszervezetek és a kormányhivatal munkatársai mellett sok jószándékú ember is jelen van. Ők mind azt keresik, hogy miként tudnának hasznossá válni. Azt tapasztalta - folytatta Novák Katalin -, hogy azok a menekülők, akik kilátástalan helyzetből indultak, itt egy kicsit megnyugvást találnak.

MH /MTI