Magyar Krónika
Belépő kell Velence látogatásához
Magyar Krónika 2022. 04. 25. esemény
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Júniustól életbe lép a turisták számát szabályozó, évek óta tervezett rendszer
Az online regisztrációval is a kirándulók rohamát akarják megfékezni
Fotó: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

Júniustól kísérleti jelleggel, a jövő év elejétől pedig végleges hatállyal bevezetik az előjegyzési rendszert az egynapos turisták esetében Velencében.

Luigi Brugnaro polgármester a La Repubblica című lapban jelentette be, hogy júniustól életbe léptetik az évek óta tervezett előjegyzési és belépődíjas rendszert az egyre növekvő turistaáradat szabályozása érdekében. A polgármester szerint Velence a világon az első olyan város, ahol belefognak ebbe a „nehéz kísérletbe”.

Az egy napra érkező, tehát Velencében szállást nem foglaló turistáktól beszedett belépődíj három és tíz euró között lesz majd, attól függően, hogy mekkora a lagúnák városának látogatottsága az egyes napokon.

A díj összegét igyekeznek úgy megállapítani, hogy a turisták száma ne haladja meg a napi negyven-ötvenezret. A pandémia előtt évente harmincmillió ember kereste fel Velencét. A koronavírus-járvány csillapultával fokozatosan visszatértek a turisták, de az első igazi áradatot húsvétkor észlelték: vasárnap 140 ezren, hétfőn csaknem százezren érkeztek.

Az előzetes online regisztrációt kezdetben különféle kedvezményekkel, például olcsóbb múzeumi belépőjegyekkel ösztönzik. Elvárják az előjegyzést a Veneto tartományban élő olaszoktól is, akiknek azonban nem kell fizetniük, és indokolt esetben, például temetés vagy rokonlátogatás esetén regisztrálniuk sem kell.

Elképzelhető, hogy idővel a város legfontosabb belépési pontjain ellenőrző kapukat állítanak fel a rendszer zavartalan működtetése céljából.