Magyar Krónika
Alabamai üzenet
Magyar Krónika 2018. 03. 13. gondolatokSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
A kormánypárti  értelmiség egy része aggódik: be kellene fejezni a Soros György elleni kampányt. Soknak, túlzásnak tartják, ami visszafelé is elsülhet. Mindeddig úgy láttam, hogy Soros ebben az ügyben mellékszereplő, egy kultúránk felszámolásához, önazonosságunk megszűnéséhez vezető törekvés jelképe.
Egy olyan világot épít, amelyben a tőke profitéhsége a vezérmotívum. Személye segédeszköz, hogy mindenki értse: miről van szó.

A napokban szenátusi választás volt az Egyesült Államokban: egy Alabamában megüresedett helyet kellett betölteni. A választás arra utal, hogy Soros sokkal aktívabb szereplője a politikai folyamatoknak, minthogy egyszerű jelképnek tekinthetnénk. Világos politikai célok elérésére törekszik. A jótékonykodás, amire ő maga is hivatkozik, csupán segédeszköz e célok elérésére. Általában nem közvetlenül lép fel, hanem alapítványok, civilnek látszó társulások mögé bújva akciózik. Másik eszköze a „szabad” és „független”, ámde általa pénzelt sajtó. Az alabamai választásban való szerepe fel sem merült a hazai baloldali médiában.

Alabamában Trump tavaly 62 százalékkal tönkre verte Hillary Clintont. Ebben az államban 25 év óta minden szenátor republikánus volt. Egészen december 12-éig.

A mostani vereség rádöbbentette a konzervatívokat, hogy a választási sikert nem a demokrata jelölt, hanem Alabamán kívüli támogatás érte el. Azt tartják: a pénz nyeri a választásokat. Akinek nagyobb a pénzesládája, az több hirdetést tud feladni, hatékonyabban tud pozitív képet festeni a neki kedves jelöltről és rosszat az ellenfélről. Ebben az értelemben nem kérdéses, hogy George Soros pénze nyerte meg a demokrata jelölt (Doug Jones) számára az igen szavazatokat, azzal, hogy elbátortalanította a republikánus jelölt (Roy Moore) potenciális híveit, fejtegette a LifeSiteNews.com.

Moore ellen lejárató kampányt szerveztek, a legdurvábbak vádak a negyven évvel ezelőtti állítólagos zaklatási ügyek voltak, amelyben kiskorú lányok is szerepeltek. Moore ennek ellenére továbbra is vezetett, még azután is, hogy maga a republikánus párt is kezdett kihátrálni mögüle. Ekkor pumpáltak be Sorosék a LifeSiteNews szerint 4,1 millió dollárt Jones kampányába, aki látszólag elhatárolódott a Demokrata párttól. Ám az egész összeg, amely Demokrata párthoz köthető szervezeteken át döntően a milliárdos Soros úrtól és néhány más támogatótól származott, az ő érdekeit szolgálta. Az erre a célra sebtében létrehozott szervezet december első tíz napján 2,1 millió dollárt költött a kereskedelmi tévéken futó és a közösségi médiában elhelyezett reklámokra, valamint célzottan kiküldött postai levelekre. Négyszer annyi pénzük volt, mint Moore támogatóinak. Millióikat álhírek terjesztésére is használták. A demokrata jelölt elegánsan kivonult a kampányból, a piszkos munkát a „független” sajtó végezte el. Így történt, hogy míg tavaly Trumpot Alabamában több mint 1,3 millió ember támogatta, Moorera ezeknek csak mintegy fele szavazott. Jones viszont megkapta a Clintonra leadott szavazatok 92 százalékát, s így egy „hajszállal”, mintegy 20000 szavazattal, megszerezze a szenátusi mandátumot.

Innen Magyarországról persze nehéz, ha nem lehetetlen eldönteni, hogy Moore negyven évvel ezelőtt tett-e valami kifogásolhatót vagy sem. Jogilag elévült vádról van szó, s rosszhiszeműségre utal, hogy a vádak csak röviddel a választások előtt kerültek elő. Moore egyébként, mint radikálisan keresztény, már régen a liberálisok célkeresztben van. Mint főbíró a tízparancsolatot ábrázoló szobrot állítatott fel a bíróságon, amit alkotmányellenesnek ítéltek, és ezért távoznia kellett. Amikor később újraválasztották, akkor a melegházasságot ellenző lépései miatt ismét leváltották. A Soros pénzek bevetéséről a LifeSiteNews.com már december 13-án cikkezett, de még árulkodóbb az a kampány, amellyel az elítélteket vették rá, hogy regisztráljanak a választásra. Ez a törekvés szintén Soros György támogatását élvezi (breitbart.com).

Magyarországon a polgári oldal a számára kedvező közvéleménykutatási adatok ellenére sem érezheti biztonságban magát. Az ellenzék nem is alkalmas pozitív kampányra, mert nincs mi és nincs ki mellett érvelni. Ezért a Fidesz-KDNP jelöltek lejáratására számíthatunk. Láttunk ilyent már korábban is. (Orbán Viktor megverte a feleségét, Kósa az országút melletti hölgyek körében keresett élvezetet stb.) Gyermeteg és sikertelen próbálkozások voltak. Lehet, hogy most sokkal „szakszerűbb” lesz a támadás? A zaklatás témája világszerte érdeklődést vált ki. Lehet, hogy a Marton és Havas csupán egy főpróba szerencsétlen statisztái? Kísérleti nyulak, hogy érzékenyítsék a magyar közvéleményt hasonló vádakra?  Alabamában a vádaskodással elérték, hogy a konzervatív többség ne vegyen részt a választáson, s ez elég volt a győzelemhez.

Mindezekből nem következik, hogy a hazai baloldalnak győzelmi esélye volna. De, akik úgy látják, hogy az országot továbbra is Orbán Viktor tudja a legjobban vezetni, durva kampányra készüljenek. Semmi vádnak ne adjanak hitelt. Hiszen professzionális hazudozók az ellenfelek. Ha a hamis vádak terjesztését erős anyagi támogatás segíti, meginoghatunk. Ne tegyük. A republikánusok alabamai kudarca figyelmeztetés, hogy vértezzük fel magunkat a mégoly hihetően csomagolt rágalmak ellen.

Soros tehát nem mumus, hanem valódi veszély, de elhárítható. Csak ne felejtsük: nem attól független egy sajtótermék, hogy Soros pénzen hizlalják.
Gondolatok
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212