Magyar Krónika
...magát kiforrja, csöndes földi rögben…
Magyar Krónika 2018. 05. 25. gondolatokdr. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Alighanem mindenki emlékszik még erre a képre, vagy valamelyik másik variációjára. A Google képkereső több mint 11 millió változatot tárol.
A kép 2015-ben jelent meg és egy időre felborzolta a világ idegeit. Az iszlám hívek saját erejüket demonstrálták vele, a keresztények ekkor kezdték felismerni, hogy a mártírság nem turistacsalogató emlék a római katakombákban, hanem élő valóság.

Akkoriban olvastam egy fejtegetést, amelyben kimutatták, hogy az egész felvétel kamu, műtermi beállítás. Most, tehát három évvel később, megszületett ennek a lehető legerősebb cáfolata. Előkerült a kivégzettek teteme, s most mindannyijukat ünnepélyesen eltemették a szülőfalukjukban. Mindannyian élhetnének, ha áttértek volna az iszlámra. De egyikük sem lett hittagadó.

Miközben őket könyörtelenül és a modern technika révén látványosan lefejezték, Németországban tombolt a Willkommenskultur és magabiztosan kiáltották a világba: Meg tudjuk csinálni. Ma már tudják, hogy nem tudják. Érdekes elolvasni egy akkori beszámolót, amelyben optimistán jelzik, hogy szeptemberre (2015!) a németek is rájöttek, nem megy. Sajnos ez nem így van, még a mai napig sem sikerült teljesen lezárni a tévedések és baklövések sorát.  Olvasom, hogy egyes „menekültek” rendszeresen hazajárnak nyaralni vagy rokont látogatni. Képzelem, milyen erős üldözésnek voltak kitéve. Valóban ennyire tehetetlen Németország, hogy velük mindent meg lehet csinálni?

A népességfogyástól és ezáltal az unióban betöltött vezető szerep meggyengülésétől félő németeknek jó megoldásnak tűnt a tömeges bevándorlás: munkaképes fiatalok alkották a bevándorlók zömét, évtizedekre megoldva a demográfiai problémákat. Vezetőik talán elhitték, hogy ez a kivégzős felvétel hamisítvány, nincs mitől félni. Mintha náluk nem is létezne titkosszolgálat! Az Unió vezető államából félrevezetett, s ami nagyobb baj, a többieket félrevezető állam lett.

Arany János szerint életnek kell támadni ott, ahol a mártírtetem magát kiforrja csöndes földi rögben. A húsz kopt mártír helyettünk is, a németek helyett is helyt állt. Értünk is vállalta a halált. Úgy érzem, hogy nemcsak a kopt templomokban kell tisztelni őket.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212