Magyar Krónika
Míg kér a nép...
Magyar Krónika 2019. 07. 16. gondolatokAgárdy Gábor
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Különös összefüggéseket lehet fölfedezni a közelmúlt eseményeiben, ha ezek lényegét egymás mellé tesszük. Nevezetesen az idei Oxfam-jelentésre, a davosi Világgazdasági Fórumra, az EP-választásokra, majd röviddel az azt követő Bilderberg-konferenciára és az EP csúcsjelöltjei körül zajló pávatáncra gondolok...
Az Oxfam International nevű, 1942-től a szegénység ellen küzdő, Angliában alapított szervezet minden évben közzéteszi a világ becsült gazdasági adatait, amelyek az utóbbi évtizedben váltak igazán sokkolóvá. Míg 2010-ben nagyjából 380 család kezében volt akkora vagyon, mint a legszegényebb 3,8 milliárd ember – ez a Föld lakosságának a fele - tulajdonában. Tavaly már kevesebb mint száz, pontosabban 94 család vagyona tette ki a föld szegényebb felének összvagyonát, és az idén várhatóan ez 88-ra csökken. Ez azt jelentheti, hogy a leggazdagabbak mintegy megháromszorozták vagyonukat az elmúlt évtizedben.

Miután az Oxfam ezt közzétette, a globális kapitalizmus egyik rendezvénye zajlott Davosban, ahol főleg a kiberbiztonságról és a környezetvédelemről hallhattunk a legtöbbet. Ez a Világgazdasági Fórum nem egy titkos tanácskozás, de természetesen csak a meghívottak vehetnek rajta részt, viszont a sajtónyilvánosság biztosítva van az akkreditált újságírók által.

Valami megmagyarázhatatlan okok miatt nem esett szó a világszegénységről, amit a Földnek nevezett golyóbis egy-két éves fegyverkezési kiadásaiból meg lehetne szüntetni. Arról sem esett szó, hogy Franciaországban a sárgamellényesek miért is tüntettek valójában. A migrációról is valami keveset csevegtek, az illegálisról – ami az Európába és Amerikába vándorlók zöme - szinte semmit.

Szó volt ellenben Oroszországról, Kínáról és az EU-ról. A legtöbb kritikát az USA-beli felszólalók döntötték a két ország és az EU fejére, elfeledve, hogy az USA adósságállományának jelentős részét pont ők birtokolják. Ráadásul ez az adóssághalmaz kezd szinte visszafizethetetlenné válni.

Ez a konferencia inkább a résztvevőkhöz szólt, a nemzetközi sajtó, de a hazai újságírás is minimális figyelmet szentelt az eseménynek és az elhangzott témáknak. Ugyanis küszöbön álltak az EP-választások, amelyeket a globális "pénzcsináló" tőke szemlátomást befolyásolni akart, hol pl. Soros és fia által, hol a nem kormányzati szervezeteken és lobbistákon keresztül.

Mit hoz a sors, a választások után négy nappal elkezdődött a svájci Montreaux-ban a Bilderberg-konferencia, amelynek nyilvánossága szöges ellentétben állt a davosival – csak látszatinformációk szivárogtak ki, amúgy teljes titoktartás mellett zajlott. Könnyen belátható, hogy mint mindig, most is a Milton Friedman közgazdász elvei mentén tanácskoztak. Az eszmecsere a hajtóereje nem más mint az ultraliberális szabad és globális világpiac teljes létrehozása és az erkölcs száműzése a gazdaságból – mindez természetesen az "emberek jólétének érdekében".  A kiszivárgott (nem leellenőrizhető) információk szerint megtárgyalták az EP-választások eredményét is, majd felmondták a leckét és kiadták az "ukázt" az új EU-vezetésnek.

Ezután röppent fel a kósza hír, hogy a globális pénzuralmi világrendszer tizenegynéhány családja a leggazdagabbak közül szeretne több adót, konkrétan vagyonadót fizetni. Lehet, hogy egynéhányuknál "leesett a tantusz" és észrevették, hogy ez így sokáig tovább nem mehet.

Ha ugyanis a világ lakosságának elszegényesedése ilyen ütemben folytatódik, akkor 2030-ra a világ vagyonának kétharmada egynéhány egyén és család kezében összpontosul, például a Rothshildok vagyona 2 trillió dollár becsült értékről akár 3 trillióra is növekedhet. Közben a Föld lakosságának kétharmada teljesen elszegényedik, amely természetellenes állapotot megváltoztatni a vagyont birtoklók engedélye nélkül nem lehet – mivel a magánvagyon a globalisták szemében (is) szent és sérthetetlen. Ennek logikus következménye már nem a tömegek, hanem a Föld egész elszegényedett lakosságának lázadása lesz, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Még azok sem, akiknél úgymond "leesett a tantusz", fogják fel teljesen, hogy itt – ha nem osztják szét vagyonukat önként és dalolva – kő kövön nem marad. És ez csak egyik oka volt annak a pávatáncnak, amit az EU négy legmagasabb tisztségének a betöltése körül a napokban láthattunk. Tompítani kellett a "bevett, kézi vezérlésű" gyakorlaton.

Csak kapkodhatjuk a fejünket, hiszen két napja Putyin orosz elnök jelentette be: Oroszország és Kína egymás között leváltja az eddig használt kereskedelmi dollárt és az eurót helyezi előnybe. Alakul az új Eurázsia. Ez pedig néhány "amcsinak" és a birodalmakat fenntartó gazdagoknak nem fog tetszeni... A segesvári harcmezőn elhunyt költőnk, Petőfi Sándor mintha előre látta volna a mostani történéseket, amikor megírta "A nép nevében" című versében:

Még kér a nép, most adjatok neki!
Vagy nem tudjátok, mily szörnyű a nép,
Ha fölkel és nem kér, de vesz, ragad?
Nem hallottátok Dózsa György hirét?
Izzó vas trónon őt elégetétek,
De szellemét a tűz nem égeté meg,
Mert az maga tűz; ugy vigyázzatok:
Ismét pusztíthat e láng rajtatok!
ma7.sk
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212