Magyar Krónika
Believe in God
Magyar Krónika 2022. 08. 02. gondolatok
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Ma lényegében csak egy témáról szólok. Rod Dreher egy twitter üzenetében közölt egy felmérést arról, hogy az egyes országokban a lakosság mekkora hányadát teszik ki azok, akik teljesen biztosak az Isten létezésében.
Az adatok elszomorítóak, még akkor is, ha Kelet-Közép-Európa a nyugatiakhoz képest viszonylag jól áll. A térképet ide kattintva is meg lehet nézni, de a levél alján is megtalálod.

Szembetűnő az ortodox országok erős Istenhite, és a vezető uniós országok hitetlensége. Ráadásul egy nyugati liberális, ha ránéz erre a térképre, igazolva látja, hogy ő képviseli a vallással szemben haladást, az istenhit viszont szinte a fejlettlenséggel párhuzamos.
Dreher eredeti twitteréhez elég sok hozzászólás érkezett. Főleg kritikus megjegyzések. Van, aki például a magyar adatot túl jónak tartja, mondván, hogy tíz százalék sem jár rendszeresen templomba. Némi gondolkodás után elfogadtam a felmérést, bár szeretném látni a fordítottját: azoknak az arányát, akik teljesen biztosak abban, hogy Isten nem létezik.

Azoknak, akik Magyarország lelki megújulását szeretnék, tisztában kell lenniük, hogy egyrészt a korszellem ellenében dolgoznak, másrészt, hogy nemcsak az istenhitnek kell terjednie, azaz nem filozófiai kérdésről van szó, hanem arról, ismerik-e, szeretik-e az emberek Jézus Krisztust. Ezt pedig csak a saját életük példájával és a vallási kérdésekről való nyílt beszéddel tudják terjeszteni.

Mivel Jézus azt a parancsot adta, menjetek és terjesszétek az evangéliumot minden népnek, nem holmi megalapozatlan nagyképűség, hanem épp mindannyiunk közös kötelessége, hogy ne csupán saját országunkban, hanem az Istent elhagyó nyugatiak között is terjesszük a jó hírt, Krisztus feltámadt!

Az európai történelem leírható, mint az elvallástalanodó és Istenhez forduló korszakok váltakozása. Reméljük, hogy itt a fordulat, a lelki megújulás ideje, az egész világon.