Magyar Krónika
Bölcsességkódok az élethez
Magyar Krónika 2022. 11. 08. gondolatok
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A mesék bölcsességkódok az élethez, univerzális nyelvezetet, világmagyarázatot, erkölcsi tanítást, útmutatást adnak – írta Győrfy Linda a Bien.hu oldalán.
Mesét olvasni jó, mindig, amikor csak lehet
Fotó: MH
A cikk írója szerint jó, ha az esti családi rituálék része a gyakori meseolvasás a gyerekeknek, majd az azt követő közös megbeszélés. Mindezt a kicsik fantáziadús rajzai és egyre gazdagodó szókincsük is visszatükrözi. A mesélést megéri folytatni, ameddig csak lehet, amikor csak időnk adódik rá. A mesék ősbölcsességek, lámpások, támpillérek. Ha figyelmesen hallgatjuk, olvassuk őket, az atmoszféra kilép a könyv lapjairól, és belopódzik a lelkünkbe. Azonosulhatunk valamelyik szereplővel (nem feltétlenül a főszereplővel), belevetíthetjük mindazt, ami a mienk, és együtt rezdülhetünk a történettel.  

Elődeink bölcsességeiket mesékbe kódoltan hagyományozták az elkövetkező generációkra. Ezek a bölcsességek pedig támpillérként szolgálnak életünk meghatározó mérföldköveihez, sorsfordulóihoz értünkkor (születés, gyermekkor, felnőtté válás, párválasztás, házasélet, nehézségek, betegségek, kihívások, öregkor, halál). Lámpásként világítanak előttünk. 
A (nép)mesék az ember lelkéhez szólnak, és nyelvezetük (szimbólumrendszerük) univerzális. 

A mese terápiás értékkel bír
Az emberi létezést megfelelően keretbe foglaló, a csoportemlékezetet generációról generációra örökítő mesék képesek meggyőzni arról, hogy a jók mindig győzelmet aratnak a gonosz fölött. Ám a próbákat, akadályokat semmiképpen sem tudják megkerülni. A fájdalom, a betegség, a nélkülözés, a csalódás éppoly szerves része a létezésnek, mint az öröm, az egészség, a gazdagság, a béke és a harmónia. Egyik sem rendezkedik be véglegesen az ember életébe, hiszen a gazdag is válhat földönfutó nincstelenné, ugyanakkor a szegény is lehet kincsben dúskáló nagyúr. 
A mese dorgálhat, vigasztalhat, megerősíthet, sőt: gyógyíthat is, terápiás értékkel bír. 
A teljes cikket itt olvashatja el: 

https://www.bien.hu/amiert-felnottkent-erdemes-meset-olvasni/

MH