Magyar Krónika
Büszkén elmékezünk hires és értékes Magyar honfitársunkra
Magyar Krónika 2023. 03. 28. gondolatok
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
HELEN VARI (született Fabinyi) 2023. március 16-án elhunyt. 91 éves.
Helen Vari

Az iglói születésű Helen Magyarországon élt egészen addig, amíg az 1960-as évek elején Montrealba költözött, ahol hozzáment, George-hoz. Helen és George egymás mellett dolgozva egy nagyon sikeres nemzetközi ingatlanfejlesztő és építőipari céget hozott létre, amely öt kontinensen működött. 1984-ben létrehozták a George és Helen Vari Alapítványt jótékonysági céljaik támogatására.

Helen a franciaországi Műemlékek Világalapjának elnökeként dolgozott, ahol 1989-ben felügyelte a Hôtel National des Invalides székesegyház kupolájának helyreállítását. Ez volt a valaha volt legnagyobb történelmi épület restaurálása a vatikáni Sixtus-kápolna előtt. 2001-ben a George és Helen Vari Alapítvány 6000 kanadai cukorjuharfát adományozott, hogy helyreállítsa a párizsi Bois de Boulogne erdeiben és a Château de Versailles-ban elszenvedett károkat. Ezen erőfeszítések miatt az Ontario Forest, illetve a Canadian Forest nevet kapták.

A Vari Alapítvány a kanadai Ottawában, a főkormányzó hivatalos rezidenciájában, a Rideau Hallban található Reménykút és a megújult előtér helyreállításában is közreműködött. A Torontói Skót Ezred tiszteletbeli ezredeseként Helen elkötelezett híve volt Kanada aktív katonai állományának, valamint veteránjainak.

Számos kezdeményezésben közreműködött a torontói skót ezred fontos történetének megünneplésére, és előszeretettel nevezte „a világ legjobb ezredének”. Ő volt a vezető adományozó a Látogatói Oktatási Központ és a George Vari Gate felépítésében, amely a franciaországi Kanadai Nemzeti Vimy Emlékműnél található Vimy Foundation Centennial Park bejárata.. A kanadai hadsereg a Canadian Army Commander Commandation kitüntetést adományozta Helennek, a kanadai hadsereg pedig a Védelmi Vezérkar főnökének elismerését adományozta neki. 2016-ban Helen megkapta a Kanadai Rendet a jótékonysági és önkéntes tevékenységéért végzett kivételes teljesítményéért. .

A francia kormány emellett Ordre National du Mérite kitüntetésben részesítette, és Chevalier de la Légion d'Honneur kitüntetésben részesítette a Franciaország és Kanada közötti kapcsolatok ápolására irányuló folyamatos erőfeszítéseiért. 2021-ben Grand Officier de La Légion d'Honneur rangra emelték, így egyike volt annak a négy személynek, és az egyetlen nő Észak-Amerikában, aki betölti ezt a tisztséget. Helen és George hozzájárulása a York Egyetem főbejáratához és oktatási létesítményeihez a legnagyobb magánadomány volt egy kanadai egyetemnek abban az időben. Ennek eredményeként az épületet 1992-ben a tiszteletükre Vari Hallnak nevezték el.

Amellett, hogy jelentős ajándékot adtak a Torontói Metropolitan Egyetem (korábban Ryerson Egyetem) George Vari Mérnöki és Számítástechnikai Központjának, Helen továbbra is számos ösztöndíjjal és ösztöndíjjal támogatta a hallgatókat. Imádta "tanítványait", és gyakran megjegyezte a következő mondatokat: "Semmi nélkül jöttünk Kanadába; Kanada mindent adott nekünk" és "Te meg tudod csinálni!" összehívási beszédeiben.

Folyamatosan összpontosított arra, hogy a diákokat számos egyetemen keresztül segítse, több ezer fiatal hasznát vette Ontarióban és azon túl. Kitartó támogatásáért Helen tiszteletbeli doktori címet kapott hat egyetemen: York Egyetemen, Victoria Egyetemen a Torontói Egyetemen, a Toronto Metropolitan Egyetemen (korábban Ryerson Egyetemen), az Ontario Tech Egyetemen, a St. Francis Xavier Egyetemen és a Nipissing Egyetemen.

A család büszke kanadaiként és az oktatás fáradhatatlan bajnokaként emlékszik Helenre.