Magyar Krónika
Büszkén elmékezünk hires és értékes Magyar honfitársunkra
Magyar Krónika 2023. 03. 28. gondolatok
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
HELEN VARI (született Fabinyi) 2023. március 16-án elhunyt. 91 éves.
Helen Vari

Az iglói születésű Helen Magyarországon élt egészen addig, amíg az 1960-as évek elején Montrealba költözött, ahol hozzáment, George-hoz. Helen és George egymás mellett dolgozva egy nagyon sikeres nemzetközi ingatlanfejlesztő és építőipari céget hozott létre, amely öt kontinensen működött. 1984-ben létrehozták a George és Helen Vari Alapítványt jótékonysági céljaik támogatására.

Helen a franciaországi Műemlékek Világalapjának elnökeként dolgozott, ahol 1989-ben felügyelte a Hôtel National des Invalides székesegyház kupolájának helyreállítását. Ez volt a valaha volt legnagyobb történelmi épület restaurálása a vatikáni Sixtus-kápolna előtt. 2001-ben a George és Helen Vari Alapítvány 6000 kanadai cukorjuharfát adományozott, hogy helyreállítsa a párizsi Bois de Boulogne erdeiben és a Château de Versailles-ban elszenvedett károkat. Ezen erőfeszítések miatt az Ontario Forest, illetve a Canadian Forest nevet kapták.

A Vari Alapítvány a kanadai Ottawában, a főkormányzó hivatalos rezidenciájában, a Rideau Hallban található Reménykút és a megújult előtér helyreállításában is közreműködött. A Torontói Skót Ezred tiszteletbeli ezredeseként Helen elkötelezett híve volt Kanada aktív katonai állományának, valamint veteránjainak.

Számos kezdeményezésben közreműködött a torontói skót ezred fontos történetének megünneplésére, és előszeretettel nevezte „a világ legjobb ezredének”. Ő volt a vezető adományozó a Látogatói Oktatási Központ és a George Vari Gate felépítésében, amely a franciaországi Kanadai Nemzeti Vimy Emlékműnél található Vimy Foundation Centennial Park bejárata.. A kanadai hadsereg a Canadian Army Commander Commandation kitüntetést adományozta Helennek, a kanadai hadsereg pedig a Védelmi Vezérkar főnökének elismerését adományozta neki. 2016-ban Helen megkapta a Kanadai Rendet a jótékonysági és önkéntes tevékenységéért végzett kivételes teljesítményéért. .

A francia kormány emellett Ordre National du Mérite kitüntetésben részesítette, és Chevalier de la Légion d'Honneur kitüntetésben részesítette a Franciaország és Kanada közötti kapcsolatok ápolására irányuló folyamatos erőfeszítéseiért. 2021-ben Grand Officier de La Légion d'Honneur rangra emelték, így egyike volt annak a négy személynek, és az egyetlen nő Észak-Amerikában, aki betölti ezt a tisztséget. Helen és George hozzájárulása a York Egyetem főbejáratához és oktatási létesítményeihez a legnagyobb magánadomány volt egy kanadai egyetemnek abban az időben. Ennek eredményeként az épületet 1992-ben a tiszteletükre Vari Hallnak nevezték el.

Amellett, hogy jelentős ajándékot adtak a Torontói Metropolitan Egyetem (korábban Ryerson Egyetem) George Vari Mérnöki és Számítástechnikai Központjának, Helen továbbra is számos ösztöndíjjal és ösztöndíjjal támogatta a hallgatókat. Imádta "tanítványait", és gyakran megjegyezte a következő mondatokat: "Semmi nélkül jöttünk Kanadába; Kanada mindent adott nekünk" és "Te meg tudod csinálni!" összehívási beszédeiben.

Folyamatosan összpontosított arra, hogy a diákokat számos egyetemen keresztül segítse, több ezer fiatal hasznát vette Ontarióban és azon túl. Kitartó támogatásáért Helen tiszteletbeli doktori címet kapott hat egyetemen: York Egyetemen, Victoria Egyetemen a Torontói Egyetemen, a Toronto Metropolitan Egyetemen (korábban Ryerson Egyetemen), az Ontario Tech Egyetemen, a St. Francis Xavier Egyetemen és a Nipissing Egyetemen.

A család büszke kanadaiként és az oktatás fáradhatatlan bajnokaként emlékszik Helenre.