Magyar Krónika
Karácsonyi levél
Magyar Krónika 2023. 12. 30. gondolatokSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Beütöttem a karácsony szót egy kép keresőbe: töméntelen giccs jött elő. A 64. volt az első kép, ami Jézus születését ábrázolta, az előzőknek semmilyen keresztény motívuma nem volt. Hű tükre ez a mai ember karácsony fogalmának. De mi valójában a karácsony? Mitől lesz belőle Karácsony?
Prohászka püspök szerint teljesen másképpen viselkedünk karácsonykor, mint az év többi napján. A Megváltó Szeretet-Isten születésekor „azt énekeljük, hogy dicsőség a magasban Istennek, hogy azután az éven át minél kevesebbet juttassunk neki belőle. A testté lett Ige születése napján irgalom és könyörület szállja meg szívünket, de az esztendőn végig gyűlölködünk, marakodunk s kioltjuk a szeretet halovány parazsát is… Egy napig bízunk a törvény, jog, igazság eszményeiben, s 365 napon át megtagadunk jogot, és az erőszakra szavazunk.Krisztus nem azért jött a világra, hogy az év egyetlen napja legyen a békesség és a testvériség ünnepe, hanem azért, hogy az egész év, „az egész élet, a szürke, munkás esztendőnek valamennyi napja ünnepnap legyen. A testté lett Ige földi élete során megtapasztalta, hogy glória helyett kereszt és gyűlölködés volt a része itt a földön, s tudja, hogy a világ iránya azóta sem változott sokban. Övéi úgy viselkednek most is, mint ahogyan régen, nem fogadják be, vagy csak úgy átmenőben, ünnepi vendégnek, de akik igazán befogadják, felajánlják neki egész szívüket-lelküket, „azokat most is Isten fiaivá teszi”.

Egy évszázad választ el minket Prohászkától, de a fejmosás, amit adott, bizony jogos ma is. Ki kell váltanunk a receptet, amit a püspöktől kaptunk: ajánljuk fel egész szívünket, lelkünket Istennek, hiszen ezáltal tesz minket is fogadott fiaivá, Jézus testvérévé.

Juhász Gyula Karácsony felé című versében olvassuk: „A szeretetnek csillagára nézek, / Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, / Ilyenkor decemberben.” A következő versszak vége is hasonló: „Behegesztem a sebet a szívemben, / És hiszek újra égi szeretetben, / Ilyenkor decemberben.” A lényeg a vers vége: „A kis Jézuska itt van a közelben, / Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen, / S ne csak így decemberben.”

Így kap értelmet a BUÉK keresztény kifejtése: Bízzuk Újra Életünket Krisztusra. Igen! Adjuk át neki a kormányt, s felejtsük az amúgy jogos aggodalmainkat a keresztény kultúra pusztulása, a civilizációk összecsapása, az oroszok agressziója vagy épp Amerika világuralmi törekvése miatt. Istenünk ugyanis a rossz jóra fordításának művésze, ahogy Ádám vétkét jóra fordította a Megtestesüléssel.

Csak a naptárban igaz, amit a szólás és a nóta is hirdet, hogy „egyszer esik esztendőben karácsony.” Az egyszer volt betlehemi karácsony nyomán, ha bennem is megszületik a megváltó, az minden napi kapcsolatot, nem évente egyszeri ünnepi hangulatot jelent.

Ilyen mindennapi karácsonyt kíván az ünnepekre és 2024-re is:Karácsonyi fények - Lélek járta napok.