Magyar Krónika
Mátrai Márta háznagy asszony Kanadába látogatott, hogy a kanadai magyarokkal együtt emlékezzen az 1848-as Forradalom és Szabadságharc hőseire és tisztelegjen előttük
Magyar Krónika 2022. 03. 27. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Útját Torontóban kezdte, majd március 15-én Ottawában vett részt a Magyar Nagykövetség által rendezett koszorúzáson és az azt követő fogadáson.
Ünnepi beszédet mondott Vass-Salazar Mária, nagykövet és Mátrai Márta háznagy asszony.
Mindkét beszédben a forradalmi hősök méltatása mellett összecsengett a napi problémáink, a reményeink, és az elkövetkező választás fontossága.
A remény arra, hogy béke, biztonság és nyugalom legyen Magyaroszágon.

A Háznagy Asszony útja itt nem ért véget, a következő állomás Montréal volt. Itt a magyar egyesületek vezetőivel, majd a Magyar Otthonban összegyűltekkel találkozott, ezt követően pedig a montreáli magyar egyházak vezetőivel.
A bensőséges hangulatú találkozó során sok kérdést intéztek vendégünkhöz, amelyekre mindenki kielégítő választ kapott.

Többször felmerült a kérdés és nagy érdeklődéssel hallgatták az ukrajnai háború következményeként Magyarországra érkező menekültek ellátásáról szóló híreket.

A média eddig kerülte a híradást, tehát nem tudtunk sokat a Magyarországra érkező menekültekről.

A nyugati hírszolgálat szereti elfelejteni azt a nemzetközi egyezményt, amikhez Magyarország mindig tartotta magát. Nem tudják, hogy Ukrajnában őshonos magyar kisebbség él, és azt sem tudják, hogy a magyarok az igaz, bajban lévő embereket mindig befogadták országukba.  A történelmet nem ismerő, agyonszolidarított világukban nem látják a különbséget a szomszédos háborúból ténylegesen menekülők – nők, gyerekek, öregek – és az Európát mindenfelől elözönlő megélhetési migránsok között.

Évezredes történelmi tapasztalatunk alapján szerencsére mi látjuk.
A Háznagy Asszony beszámolt a Magyarországra érkező menekültek ellátásáról.

A háború tizenegyedik napjára már 178 ezer (azóta ez a szám megkétszereződött) menekült lépte át a magyar határt, akiknek az ellátására majd az egész ország összefogott pénzbeli és egyéb adományokkal, mindenféle segítségnyújtással.
Határozottak vagyunk abban, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, de humanitárius segítségnyújtásra továbbra is készek vagyunk. Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius segélyakciója zajlik.

A magyar állam intézményei felkészültek arra, hogy minden menekültről gondoskodjanak, a hosszabb ideig maradók számára munkát, gyermekeik számára pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátást biztosítanak. Tájékoztatása szerint a segítségpontokon eddig 115 ezer ember kapott segítséget, miközben a kormány által indított, a « Híd Kárpátaljáért » segélyprogram számlájára már 638 millió forintnyi adomány érkezett.

Fontos  a világos és egyenes beszéd ebben a helyzetben. Magyarország elítéli a katonai agressziót, kiáll Ukrajna területi integritása, szuverenitása és az ukrán emberek mellett.

Kiemelkedőnek nevezte a magyarországi összefogást. Azt, hogy a menekültek túlnyomó többségének elszállásolását önkéntesek és segélyszervezetek intézik.

Tájékoztatása szerint Kárpátalján, a határ menti magyar településeken és a pályaudvarokon működő segítségpontokon a karitatív szervezetek 81 600 embernek segítettek az első egy hét alatt.

A kormány új rendelete lehetővé teszi, hogy a menekülők közmunkások, közfoglalkoztatottak legyenek és külön szabályként kimondja, hogy az Ukrajnából érkező magyar állampolgároknak valamennyi ellátást, kedvezményt biztosítani kell.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
hasznos linkek, klubok, oldalak