Magyar Krónika
Ünnepi megemlékezések Kanadában az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. Évfordulója alkalmából
A montreáli magyar szervezetek megemlékezése
Magyar Krónika 2023. 11. 01. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Klikk ide

A montreali Magyar főkonzulátus ünnepi fogadást adott a 1956 –os forradalom és szabadságharc 67. Évfordulója alkalmából a St. James Club-ban Meghívottak voltak a kanadai magyar nagykövet, Her Excellency Mária Vass-Salazar, a montreáli magyar szervezetek képviselői, a főkonzulátus helyi tagjai, városi tanácsos: (conseiller de la Ville de Montréal) M. Jocelyn Pauzé és több helyi politikai vezető és üzletember.


A magyar szervezetek megemlékezése

A montreáli magyar szervezetek együtt tartották a megemlékezést október 22-én  refromátus és katolikus közös mise után, a templom társadalmi termében, a magyar iskola, és a cserkészek tanulói valamint  a Kis csillag együttes közreműködésével.

Ünnepi beszédet Pritz Helga főkonzul asszony mondott.

Tisztelt Egybegyűltek, Nemzettársaim!

A mai napon ismét közösen hajtunk fejet az 1956-os forradalom hősei előtt. Mindazok előtt, akik látványosan vagy láthatatlanul szembe szegültek a szovjet elnyomásnak, és elérték azt, hogy 1956 őszén a világ szeme Magyarországra szegeződött – tiszteletet, elismerést, megrendülést és hónapokon, sőt éveken keresztül megnyilvánuló széleskörű szolidaritást váltott ki 1956-os hőseink helytállása. Ebből az elismerésből máig merítünk mi is, és fognak az elkövetkező generációk.

Kanadában különös jelentősége van ezen ünnepnek, hiszen tudjuk: a nagy számú – közel 40 ezer – menekült befogadását egy addig példátlan kormányzati gesztus tette lehetővé. Az 1956-os magyar forradalom a kanadai bevándorláspolitikában mérföldkő, az azt követően beérkező, zömmel magasan kvalifikált, tehetséges, szorgalmas magyarok pedig a kanadai fejlődés, építkezés fontos szereplőivé váltak. Ez előtt tiszteleg Ontario Tartomány immár második éve a magyar örökség hónapjának meghirdetésével. Kanadában élő magyarként méltán büszkék lehetünk erre, és fontos, hogy fenntartsuk ennek emlékezetét.

A kanadai magyarság története, egyéni és közösségi értékei a magyarországi emlékezet és nemzeti öntudat szempontjából is kiemelkedően fontos. A Montreali Magyar Főkonzulátus ezért támogatást nyújt a Debreceni Egyetem Észak-Amerikai Intézetének abban, hogy az elkövetkező években a québeci magyar diaszpóra örökségét egy átfogó, több tudományterületet is megmozgató kutatási és oktatási program keretében dolgozza fel és vigye tovább. Tehát nem csak a dokumentumokat, írott és szóbeli emlékeket gyűjtik össze és dolgozzák fel, de az oktatás részévé is teszik mindezt. Ez terveink szerint számos ponton megmozgatja majd az itt élő közösségeket, amennyiben szívesen kapcsolódnak a munkába – a lehetőség mindannyiuk előtt nyitva lesz.

Ragyogó, tanulságos vagy inspiráló emlékeink erősítik azt a tudatot, hogy egy közösséghez tartozunk. Ezek az emlékek azonban sokszor nehéz, küzdelmes időszakokban és komoly veszteségekben is gyökerezhetnek. Két héttel ezelőtt a magyarság elveszítette Sólyom László korábbi köztársasági elnököt, 2005 és 2010 között volt államfőnket, aki politikusként, jogtudósként, férjként, családapaként éppúgy példaképünk lehet, mint a szűkebb és tágabb közösségéért folyamatosan tevő, alázatos, elvhű emberként. A Főkonzulátus kondoleáló könyvet nyitott, melyben a jövő héten a kormányzati partnerek és a konzuli testület tagjai leróhatják kegyeletüket a volt köztársasági elnök emléke előtt. A könyvet a mai napon elhoztuk, aki úgy érzi, hogy szeretne néhány sort beírni, bátorítom, tegye meg.

A montreali magyar közösséget mélyen megrendített egy másik tragikus veszteség. Török Tündét, a montreali magyar iskola igazgatóját veszítettük el augusztus végén. Tünde magyar állami kitüntetéssel is díjazott odaadó munkájával, folyamatos jelenlétével, figyelmével példát mutatott abban, hogyan tehetünk, adhatunk maradandót a közösségünknek, de abban is, hogy számára – számunkra – mekkora kincs és erőforrás lehet a közösségért való felelősségvállalás. Montreali gyerekek, szülők, barátok, munkatársak naponta érezzük hiányát.

De hadd szóljak még a gazdagító sikerélményekről is. Mindannyian együtt örültünk és éreztük magunkat nagyon büszkének, amikor két magyar tudós sok évtizedes munkájának eredményét a legnagyobb tudományos elismerés, Nobel díjjal koronázta: Krausz Ferenc fizikusi, Karikó Katalin fiziológiai és orvostudományi kutatómunkájának történelmi sikere vívta ki az elismerést.

Szerényebb, de a québeci magyarsághoz jobban kötődő büszkeség: szerdán tartotta meg a Főkonzulátus a hivatalos október 23-i fogadását a québeci partnerek számára. Valéri Plant, Montreal polgármestere egy városi képviselőtanácsi tagot delegált az ünnepélyre, aki a beszédében hangsúlyozta a magyar hozzájárulást a québeci fejlődéhez, és név szerint is kiemelt jó néhány személyt, akik immár québeci büszkeségek is. Őket említettem a márciusi beszédben, de biztos vagyok benne, hogy dolgoznak, alkotnak körülöttünk nemzettársaink, akikről ritkábban, vagy egyáltalán nem teszünk említést – megköszönöm, ha felhívják rájuk a figyelmünket. És természetesen büszkék vagyunk mindazokra, akik nem ennyire látványosan, de munkájukkal, tudásukkal, szorgalmukkal ugyanolyan hatékonyan járulnak hozzá ahhoz, hogy a québeci társadalom elismeréssel tekintsen az itt élő magyar közösségre.

Karikó Katalin a Nobel díj átvételekor egy gondolatot különösen hangsúlyozott: „arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni”. A gondolatot Selye Jánostól idézte, attól a tudóstól, kit ma Kanadában a stressz-kutatás atyjaként tisztelnek: itt tanított a Montreali Egyetemen, és szintén magyar származású. A montreali Hans Selye alapítvánnyal már korábban elkezdtünk közösen gondolkodni ennek a szellemi örökségnek a szélesebb körű népszerűsítésén.

Ezekkel a gondolatokkal szeretnék Önöknek, a montreali magyar közösség tagjainak kellemes ünnepet, tartalmas megemlékezést kívánni!