Magyar Krónika
Új falfestmény avatóünnepsége Szilasi Gábor tiszteletére
Magyar Krónika 2024. 10. 04. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
2024 szeptember 27-én, Szilasi Gábor fotóművész munkájának avatóünnepségén lehettünk ismét büszkék magyar honfitársunk sikerére. Gábor 1971-ben készítette a fotót, a szezon nagy hóviharában, visszaadva a pillanat hangulatát, amit mindannyian jól ismerünk.
A kedves és megható ünnepségre a magyar főkonzulátus, Montreál város és a Concordia egyetem közös rendezésében került sor. Számos, Montreál kiemelkedő személyisége vett részt és mondott elismerő szavakat Gábor sikerét méltatva, mint Mme Valérie Plante, polgármester, Rafael Sottolichio  művész, Annie Gérin docens a szépművészeti kar vezetője, Helga Pritz főkonzul, Mme Françoise Sullivan ünnepelt  kanadai művész, valamint a MU művészei és munkatársai. Gratulálunk Gábornak és nagyon büszkék vagyunk rá. Kívánunk neki sok erőt, egészséget a további munkájához.

A De Maisonneuve Boulevard és a Mackay Street északnyugati sarkán található nyilvános alkotást Rafael Sottolichio  festette, és a MU jótékonysági szervezet, amelynek célja Montreál szebbé tétele a közösségben gyökerező falfestmények létrehozásával. A projekt Montreál városának "Programme d’art" falfestményének része.

A falfestmény célja, hogy kiemelje Szilasi Gábor jelentős hozzájárulását a québeci fotózáshoz, valamint Montreál kulturális örökségéhez. Ez a 31. bejegyzés  a MU « Tribute to Montreal’s Great Artists » című sorozatában.
A 2010-ben indult gyűjtemény elismeri, hogy a különböző tudományágakból származó montreáli művészek milyen nagy hatással voltak a város kulturális színterére helyi, nemzeti és nemzetközi szinten.
Szilasi széleskörű életművét a magyarországi forradalom utáni 1957-es, szülővárosában szerzett élményei és az azt követő kanadai menekülés nagymértékben befolyásolta a társadalmi dokumentumfilm Humanisztikus táj, városkép és hétköznapi krónikája 2010-ben elnyerte a főkormányzó vizuális és médiaművészeti díját. 2009-ben a Paul-Émile-Borduas-díjat, 2013-ban pedig a Concordia képzőművészeti kitüntetését kapta meg.

A Képzőművészeti Kar minden évben Szilasi Gábor Stúdióművészeti Díjjal jutalmaz egy végzős hallgatót.