Magyar Krónika
Dr. Ódor Bálint nagykövet a 2018-as választásról
Magyar Krónika 2018. 03. 13. kultúra
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Dr. Ódor Bálinttal, Magyarország ottawai nagykövetével a jövő évi országgyűlési választással kapcsolatos tudnivalókról beszélgettünk, mindenekelőtt a választásra történő regisztrációval kapcsolatos tudnivalókról. Magyarországon 2018. választási év.
Dr. Ódor Bálint

Milyen feladata van egy nagykövetnek az országgyűlési választással? 

Nagyon fontos a tájékoztatás. Azt gondolom, hogy az állampolgársággal járó egyik legfontosabb jog, hogy diaszpórában élő magyar állampolgárok is szavazhatnak. Ez egy szimbolikus gesztus is, amellyel kifejezzük, hogy élő kapcsolat van az anyaország és a határon túli magyarok között, és abba, hogy Magyarország milyen irányba tart, a határon túl és a szórványban élő magyaroknak is van beleszólásuk. Fontosnak tartom ezért, hogy aki tud, éljen választójogával. Sokan még mindig nem tudják, hogy a Kanadában élő, született vagy honosított magyar állampolgárok is részt vehetnek majd 2018 tavaszán az országgyűlési képviselők választásán. A 2014-és választástól így van, azelőtt a külföldön tartózkodó magyarok nem élhettek a választójoggal. A Nagykövetség persze szavazóhelyként is működik majd a választások hétvégéjén.

Hol lehet Kanadában szavazni? Csak az ottawai magyar nagykövetségen és a torontói magyar főkonzulátuson?

Ha valakinek Magyarországon van a bejelentett lakcíme – azaz hivatalosan Magyarországon élő magyarnak számít –, akkor igen, csak ezen a két helyen szavazhat, és ehhez előbb át kell jelentkeznie a magyarországi szavazóköréből. Ez a legkönnyebben akkor derül ki, ha van az embernek lakcímkártyája: ha ott egy magyarországi cím van, például Budapest V., Molnár utca 12., az egy magyarországi cím, és ha az illető Ottawában vagy Torontóban van a választás napján, személyesen szavazhat. Ha valaki magyar állampolgár, és nincs lakcímkártyája, vagy van lakcímkártyája, de arra az van írva, hogy „külföldi cím”, akkor levélben tud szavazni. 
A kanadai magyarok túlnyomó többsége nem rendelkezik magyarországi címmel. Ők levélben szavazhatnak, tehát a legtöbb kanadai magyarnak a szavazáshoz nem kell Nanaimóból Torontóba repülniük, csak a postára kell elmenniük. Ehhez azonban előzetesen be kell jelentkezniük a választói névjegyzékbe.

Minden választás előtt külön jelentkezni kell a kanadai magyaroknak, hogy szavazhassanak? 

Nem, ha valaki már szavazott 2014-ben az országgyűlési választáson, illetve szavazott 2016-ban a népszavazáson, akkor nincs teendője. Megint meg fogja kapni a szavazási levélcsomagot, mint korábban. Csak akkor kell bejelentenie a megváltozott adatait, ha például új postai címe van Kanadában, mert elköltözött. 
Viszont ha valaki még sosem szavazott, akkor mindenképpen kérnie kell a regisztrációt ahhoz, hogy szavazhasson! Kanadában nagyon szép számban élnek magyarok, ezzel szemben csak nem egészen 900 regisztrált választópolgár van, tehát sokan nem kérték még a felvételüket a választói névjegyzékbe, e nélkül viszont nem tudnak a demokratikus jogikkal élni.

Csak az szavazhat, akinek van magyar útlevele?

Nem, ha valakinek van személyi száma, akkor csak ennek megadására lesz szüksége. Ezt a lakcímkártyán lehet megtalálni, egy 11 jegyű szám. Nem mindenkinek van ilyen száma, ha nincs, akkor viszont egy érvényes útlevélre vagy állampolgársági bizonyítványra vagy honosítási okiratra lesz szüksége.

Hol lehet jelentkezni a választói jegyzékbe?

Fontos, hogy aki szeretne, minél előbb regisztráljon. Ugyan a névjegyzékbe vétel gyorsan megtörténik, de az oda-vissza postázás idejével is számolni kell. Jelentkezni lehet akár az interneten is, a www.valasztas.hu oldalon, postai úton, vagy személyesen, az Ottawai Nagykövetségen és a Torontói Főkonzulátuson. A regisztrációhoz és adatmódosításhoz szükséges nyomtatványt az internetről is ki lehet nyomtatni, de kérésére bárkinek küldünk is ilyet, illetve elérhetővé tesszük a tiszteletbeli konzuljainknál, akik a magyar házaknak is juttatnak belőle. A Torontói Főkonzulátus is ellátja ilyen nyomtatványokkal az ontariói, manitobaiai és saskatchewani magyarokat.

Hol kaphat segítséget, ha valaki nem boldogul ezekkel a magyar hivatalos papírokkal?

A Nagykövetség munkatársai nagyon szívesen segítenek, e-mailben (címünk consulate.ott@mfa.gov.hu), illetve telefonon is. A választással kapcsolatos kérdések megválaszolására egy külön telefonvonalat is létrehoztunk, ennek száma (613) 230-7362. Itt január elejétől délutánonként el lehet érni a kollégáinkat, akik minden kérdést meg fognak válaszolni.

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212