Magyar Krónika
Dr. Ódor Bálint nagykövet a 2018-as választásról
Magyar Krónika 2018. 03. 13. kultúra
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Dr. Ódor Bálinttal, Magyarország ottawai nagykövetével a jövő évi országgyűlési választással kapcsolatos tudnivalókról beszélgettünk, mindenekelőtt a választásra történő regisztrációval kapcsolatos tudnivalókról. Magyarországon 2018. választási év.
Dr. Ódor Bálint

Milyen feladata van egy nagykövetnek az országgyűlési választással? 

Nagyon fontos a tájékoztatás. Azt gondolom, hogy az állampolgársággal járó egyik legfontosabb jog, hogy diaszpórában élő magyar állampolgárok is szavazhatnak. Ez egy szimbolikus gesztus is, amellyel kifejezzük, hogy élő kapcsolat van az anyaország és a határon túli magyarok között, és abba, hogy Magyarország milyen irányba tart, a határon túl és a szórványban élő magyaroknak is van beleszólásuk. Fontosnak tartom ezért, hogy aki tud, éljen választójogával. Sokan még mindig nem tudják, hogy a Kanadában élő, született vagy honosított magyar állampolgárok is részt vehetnek majd 2018 tavaszán az országgyűlési képviselők választásán. A 2014-és választástól így van, azelőtt a külföldön tartózkodó magyarok nem élhettek a választójoggal. A Nagykövetség persze szavazóhelyként is működik majd a választások hétvégéjén.

Hol lehet Kanadában szavazni? Csak az ottawai magyar nagykövetségen és a torontói magyar főkonzulátuson?

Ha valakinek Magyarországon van a bejelentett lakcíme – azaz hivatalosan Magyarországon élő magyarnak számít –, akkor igen, csak ezen a két helyen szavazhat, és ehhez előbb át kell jelentkeznie a magyarországi szavazóköréből. Ez a legkönnyebben akkor derül ki, ha van az embernek lakcímkártyája: ha ott egy magyarországi cím van, például Budapest V., Molnár utca 12., az egy magyarországi cím, és ha az illető Ottawában vagy Torontóban van a választás napján, személyesen szavazhat. Ha valaki magyar állampolgár, és nincs lakcímkártyája, vagy van lakcímkártyája, de arra az van írva, hogy „külföldi cím”, akkor levélben tud szavazni. 
A kanadai magyarok túlnyomó többsége nem rendelkezik magyarországi címmel. Ők levélben szavazhatnak, tehát a legtöbb kanadai magyarnak a szavazáshoz nem kell Nanaimóból Torontóba repülniük, csak a postára kell elmenniük. Ehhez azonban előzetesen be kell jelentkezniük a választói névjegyzékbe.

Minden választás előtt külön jelentkezni kell a kanadai magyaroknak, hogy szavazhassanak? 

Nem, ha valaki már szavazott 2014-ben az országgyűlési választáson, illetve szavazott 2016-ban a népszavazáson, akkor nincs teendője. Megint meg fogja kapni a szavazási levélcsomagot, mint korábban. Csak akkor kell bejelentenie a megváltozott adatait, ha például új postai címe van Kanadában, mert elköltözött. 
Viszont ha valaki még sosem szavazott, akkor mindenképpen kérnie kell a regisztrációt ahhoz, hogy szavazhasson! Kanadában nagyon szép számban élnek magyarok, ezzel szemben csak nem egészen 900 regisztrált választópolgár van, tehát sokan nem kérték még a felvételüket a választói névjegyzékbe, e nélkül viszont nem tudnak a demokratikus jogikkal élni.

Csak az szavazhat, akinek van magyar útlevele?

Nem, ha valakinek van személyi száma, akkor csak ennek megadására lesz szüksége. Ezt a lakcímkártyán lehet megtalálni, egy 11 jegyű szám. Nem mindenkinek van ilyen száma, ha nincs, akkor viszont egy érvényes útlevélre vagy állampolgársági bizonyítványra vagy honosítási okiratra lesz szüksége.

Hol lehet jelentkezni a választói jegyzékbe?

Fontos, hogy aki szeretne, minél előbb regisztráljon. Ugyan a névjegyzékbe vétel gyorsan megtörténik, de az oda-vissza postázás idejével is számolni kell. Jelentkezni lehet akár az interneten is, a www.valasztas.hu oldalon, postai úton, vagy személyesen, az Ottawai Nagykövetségen és a Torontói Főkonzulátuson. A regisztrációhoz és adatmódosításhoz szükséges nyomtatványt az internetről is ki lehet nyomtatni, de kérésére bárkinek küldünk is ilyet, illetve elérhetővé tesszük a tiszteletbeli konzuljainknál, akik a magyar házaknak is juttatnak belőle. A Torontói Főkonzulátus is ellátja ilyen nyomtatványokkal az ontariói, manitobaiai és saskatchewani magyarokat.

Hol kaphat segítséget, ha valaki nem boldogul ezekkel a magyar hivatalos papírokkal?

A Nagykövetség munkatársai nagyon szívesen segítenek, e-mailben (címünk consulate.ott@mfa.gov.hu), illetve telefonon is. A választással kapcsolatos kérdések megválaszolására egy külön telefonvonalat is létrehoztunk, ennek száma (613) 230-7362. Itt január elejétől délutánonként el lehet érni a kollégáinkat, akik minden kérdést meg fognak válaszolni.

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212