Magyar Krónika
Elmaradhat az irodalmi Nobel-díj átadója
Magyar Krónika 2018. 05. 02. kultúra
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Egyre súlyosabb válság alakul ki az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiánál. Az eredetileg 18 tagból már mindössze tíz maradt azt követően, hogy az ismert svéd szerző, Sara Stridberg is kilépett a grémiumból, aki eddig a testület elnöki tisztségét is betöltötte. 
Fotó: AFP/Jonas Ekstromer
A válság miatt felmerül a kérdés, odaítélik-e egyáltalán a következő irodalmi Nobel-díjat.

A jelölteket egyelőre az ilyenkor szokásos menetrend szerint válogatják ki. A győztest minden év októberében hirdetik ki, az elismerést pedig december 10-én adják át. A bizottság megmaradt tagjai is elismerik, hogy az irodalmi Nobel-díj tekintélye már finoman fogalmazva nem a régi. Már a konkrét tervek között szerepel, hogy idén nem is adják át a díjat, jövőre viszont két győztest neveznek meg, ám mindeddig ezek az elképzelések sem arattak osztatlan sikert. A válságot az váltotta ki, hogy szexuális zaklatással, illetve korrupcióval vádolják az akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson férjét.

Tavaly hét nő is zaklatással vádolta meg a férfit, s az akadémia által indított vizsgálat is megállapította, az illető valóban "elfogadhatatlan módon" viselkedett. Katarina Frostenson költőnőt pedig azzal vádolják, elhallgatta, hogy résztulajdonosa egy olyan, a férje, Jean-Claude Arnault által vezetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Hétvégén bizarr fordulatot vett az ügy. A svéd média úgy tudja, hogy Frostenson francia férjének áldozatai között lehetett Victoria koronahercegnő.
Szilvia svéd királyné és XVI. Károly Gusztáv
A királyi ház egyelőre nem kommentálta a Svenska Dagbladet napilap értesülését. XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, változtatásokat fog végrehajtani az akadémia szabályzatában, és lehetővé akarja tenni új tagok felvételét. Erre mielőbb szükség is lenne, mert legalább 12 tagra van szükség ahhoz, hogy a testület határozatképes legyen. Az irodalmi Nobel-díjat 1901 óta adják át, azóta mindössze hétszer fordult elő, hogy nem adták át az elismerést.
Népszava
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212