Magyar Krónika
Dávid feltámadása Budapesten
Magyar Krónika 2018. 08. 31. kultúraSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Nehéz időkben az emberek és a közösségek minden erejüket összeszedik, megoldást szeretnének. A falvak népe hol önként, hol kényszerből ágyúöntésre áldozza harangját, bár kevés jobban ellentétes dolog van, mint a harang és az ágyú.
Most L. Simon Lászlónak a tokaji írótáborban elhangzott előadásában e kevesekre is találhatni példát. Mert igen erős ellentétet látok Sztálin generalisszimusz gigantikus szobra és egy világháborús emlékmű között.

Az az emlékmű, amiról szó van, 1927 óta a Műegyetem főépülete mögötti térben állott. Hogy miért pont ott, nem tudom. Mintha Michelangelo Dávidja jött volna közénk, hogy megsegítsen Góliát ellen. Ám fején a sisak, jobbjában a kard nem mentett meg minket, s magát sem tudta megóvni: baljával a sebéhez szorítja a leplet, ami egyébként testének a nem mutogatni való részét takarja. A szobor állta a sarat, még az ostromot is sértetlenül vészelte át, hanem azután jöttek az ötvenes évek.
Gyerekként emlékszem a teljességgel értelmetlen szövegre: gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded. Fémhiány volt, pedig a vas és acél országa lettünk volna az ügyeletes agyrém szerint. De ezt az emlékművet, Bori Jenő csodálatos alkotását, nem buzgó iskolások kínlódták el a leközelebbi gyűjtőhelyre. Maga az egyetem nagyhatalmú rektora „önként és énekleve” felajánlotta, hogy legyen elég érc Sztálin hatalmas szobrához.Az emlékművek sorsa oly bizonytalan, mint amily kétes maga az emberi sors. És mi mégis újra meg újra emlékeket állítunk. – idézte L. Simon Bory Jenő 1933-as feljegyzését. De a beolvasztott, majd ledöntött Dávid nem hagyta magát. A székesfehérvári Bory-várban megőrzött eredeti nagyságú modelljéről újra lehetett önteni. Mert az emlékművek nemcsak pusztulnak vagy okafogyottá válnak, hanem feltámadásra is képesek.

Nyilvánvaló: mindenki reméli, hogy újabb háborús emlékművet nem kell állítani. De a világ mai feszültségeit látva azért kérem a művészeket, hogy próbálják túléni a túlélendőket, és akár már gondolkodhatnak is a megfelelő terveken. Mert ami ma zajlik a nagyvilágban, az maga az őrület. Őrültjeink ráadásul szabadon szaladgálnak, s olykor olyanokat mondanak, hogy nem kerítés, hanem kapu nagy szárnyakkal.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212