Magyar Krónika
Pártvilág
Magyar Krónika 2018. 09. 10. kultúraSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Ismeretes, hogy a választások után több ember mondja, hogy a győztesre szavazott, mint ahányan azt valóban megtették. A győzteshez húzás az adott párt népszerűségét is megemeli a választásokat követő hetekben, hónapokban.

Az augusztusi közvéleménykutatások csak kismértékben mutatják ezt a jelenséget, de a fentiek alapján érdemes óvatosan fogalmazni, s nem nagy melldöngetéssel állítani, hogy tovább erősödött a kormánypártok támogatása. Ennél a szezonálisnak tekinthető emelkedésnél többet mond, hogy immár több mint 12 éve nem volt egyetlen felmérés sem, amelyben nem a Fidesz-KDNP állt volna az élen.

Nem is hoznám elő a pártnépszerűségek kérdését, ha a kormányoldalról akarnék bármit is mondani. Sokkal érdekesebb az ellenzék helyzete. Három felmérés alapján biztosnak látszik, hogy a Jobbik az ellenzék legerősebb pártja 15-16 százalékkal. Nehezebb mit mondani az MSZP táboráról. A Publicus szerint a Párbeszéddel való szövetség még most is hasznos, a Jobbikkal fej-fej mellett állnak. Ám a Nézőpont ezt egészen másképp tapasztalta, és ha pontos az eredmény, akkor kimondhatjuk, hogy ez a páros nem jutna be, a számukra érvényes tíz százalékos küszöb miatt.

A Závecz mérés viszont az MSZP önálló indulását feltételezve tíz százalékos eredményt tapasztalt. Így jelenleg a felméréseknek az az üzenete, hogy nincs értelme annak, hogy a szocialisták továbbra is a Párbeszéddel való szövetségben gondolkodjanak. Van elég bajuk Karácsony nélkül is, bár lehet, hogy jobban járnának vele, mint Szanyi Tiborral, akinek mentális állapotáért már a HVG is aggódik. Talán pontosabb így: akinek mentális egészségét még a HVG is kétségbe vonja.
Az LMP a bejutás határára billegte le magát. A DK viszont biztosan veszi az öt százalékos küszöböt, tehát kijelentette: önállóan indul az EP választásokon.

Logikus döntés, egy-két mandátumot szerezhetnek, ami ugyanolyan haszontalan lesz az országnak, mint az eddigi európai parlamenti jelenlétük.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212