Magyar Krónika
Az ember tragédiájának szerzőjére emlékeznek Balassagyarmaton
Magyar Krónika 2019. 01. 21. kultúraMagyar Idők
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Madách-díjat kap Pozsgai Zsolt és a kassai Thália Színház
Madách Imre, Az ember tragédiájának szerzője a Nógrád megyei (ma Szlovákiához tartozó) Alsósztregován született 1823. január 20-án. Pénteken Balassagyarmaton idén is megtartják a már hagyományossá vált Madách-ünnepséget.
Madách Imre, Az ember tragédiájának szerzője
A Köztársaság téri Madách-szobor megkoszorúzása után Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat alpolgármestere megnyitja a Madách Imre Városi Könyvtár galériáján Czudor Beáta festőművész és Siket Marianna keramikus kiállítását. A Balassagyarmathoz kötődő képzőművészek elismerésére létrehozott Horváth Endre-díjat is a Madách-ünnepségen adják át a két kiállító művésznek, akik alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban lesz a központi ünnepség, itt Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke adja át az ez évi Madách-díjakat. Az 1964-ben, Madách Imre halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át. A rangos elismerést idén Pozsgai Zsolt író-rendezőnek és a kassai Thália Színháznak ítélték oda.

Minden nézőt megszólítanak határon innen és túl

Pozsgai Zsolt író, színházi és filmrendező, producer 1996-ban Magyarországon elsőként állította színpadra Madách Imre Férfi és nő című drámáját a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. 2008-ban, Az ember tragédiája bolgár fordításának megjelenése idején nagy sikerű beavató előadást rendezett Szófiában. Dramaturgként vett részt Az ember tragédiája azeri fordításában, és jelenleg a mű bakui bemutatásáról tárgyal.

Valamint több tanulmányt publikált Madách elfelejtett drámai műveiről színházi szaklapokban a kilencvenes években – olvasható a méltatásban. A kassai Thália Színház nemzetiségi színház, 1969-ben azzal a szándékkal jött létre, hogy utazó társulatként egész Szlovákia területén bemutatkozzon, de az ottani magyar közönségen kívül minden nézőt megszólítson határon innen és túl. Az 1990-től önálló intézménynek fontos játszóhelye Magyarország északkeleti része is.