Magyar Krónika
Budapestre érkezik az inkák aranya
Magyar Krónika 2019. 02. 06. kultúraMagyar Idők
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Letűnt birodalmak misztikus titkait ígéri Az inkák aranya című kiállításon a JVS Group, amely többek között a Body vagy A világ múmiái című kiállításokat hozta el tavaly Magyarországra.
A kiállításon több mint száz ékszer, maszk, vallási, kultikus tárgy, hatalmi jelkép érkezik Peruból Budapestre. Az egykori inka ötvösök által készített tárgyak egyikének-másikának az értéke meghaladja a százmillió, a teljes értékük pedig a hárommilliárd forintot.

A tárgyak a Mujica Gallo Alapítvány által működtetett perui Aranymúzeum arany- és ezüstgyűjteményéből származnak, amelyek kiegészülnek a Magyarországon található, különleges kerámialeletekkel.
Az inkák egy dél-amerikai civilizáció voltak, akik a Cuzco völgyben, más törzsekkel szövetséget kötve hozták létre különleges birodalmukat a XIII. században. Ez csak a XVI. század közepéig állt fenn, amikor a spanyolok leigázták a mai Peru területét. A spanyolok innen több száz hajónyi arany és ezüst ékszert vittek haza Európába, amelyek értékét aligha lehet felbecsülni.

Az Andok párás hegyvonulataitól az óceán sivatagos partjáig évszázadokon keresztül egyedi civilizációt építő, hatalmukat több ezer kilométerre kiterjesztő inkák az aranyban a napot és az isteneiket látták – ismerteti a sajtóközlemény.

Az uralkodóik, a nap leszármazottjaiként rengeteg aranytárggyal vették körbe magukat. Ezek a földöntúli ihletésű műalkotások megmutatják az európaiak érkezése előtti, virágzó inka kultúrát, de arról is tanúskodnak, hogyan borította vérbe a dél-amerikai kontinenst a csillogó nemesfém. Az inkák aranya kiállítást március 13-án nyitják meg a belvárosi Komplexben.