Magyar Krónika
Európai parlamenti képviselők választása 2019
Magyar Krónika 2019. 05. 01. kultúra
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, 2019. május 26. napjára, vasárnapra tűzte ki az Európai Parlament (EP) tagjainak magyarországi választását. Észak-Amerikában a választások egy nappal korábban, tehát május 25-én, szombaton lesznek megtartva: ezen a napon Kanadán belül Ottawában, Torontóban és Vancouverben is lehet személyesen szavazni.
A választás apropóján közlünk interjút a választással kapcsolatos tudnivalókról Magyarország ottawai nagykövetével, dr. Ódor Bálinttal.

Milyen újdonságok lesznek az idei évi választások során az előző évekhez képest?

Az egyik és talán legfontosabb újdonság, hogy 2019-ben azok a magyar állampolgárok is szavazhatnak az EP-választáson, akik sem Magyarországon, sem más európai uniós országban (pl. Romániában, Szlovákiában, Horvátországban) nem rendelkeznek bejelentett lakcímmel. A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok ezidáig csak az országgyűlési választásokon és a népszavazásokon vehetettek részt, azonban idén, levélszavazás formájában, a Kanadában élő választópolgárok is élhetnek ezzel a lehetőséggel. A másik újdonság, hogy a szavazási levélcsomagok kézbesítése hamarabb megtörténik, mint a korábbi években, amelyeket a külképviseletekre is el lehet küldeni.

Azok, akik személyesen jogosultak szavazni, hol tehetik ezt meg Kanadában?

Továbbra is lehetőséget biztosítunk a személyes szavazásra az ottawai Nagykövetségen és a torontói Főkonzulátuson. Emellett az idei évtől bővül a szavazási helyszínek köre: Vancouverben is lehet majd szavazni az állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak. Fontos kiemelni, hogy előzetesen kérni kell az otthoni lakcímmel rendelkezőknek, hogy szavazatukat Ottawában, Torontóban vagy Vancouverben adhassák le. Akik személyesen szavaznak, azok érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel igazolhatják személyazonosságukat.

A levélszavazatok leadására milyen lehetőségek lesznek?

Személyesen és postai úton is leadhatók a levélszavazatok. A postai kézbesítés esetleges elhúzódása miatt azt javasolom, hogy mindenki a külképviseletekre küldje a levélszavazatokat, amelyeket a választás napját követően egyben csomagban továbbítunk Magyarországra. A levélszavazatokat május 11. és 25. között személyesen is le lehet adni naponta 9 és 16 óra között, illetve május 25-én, a szavazás napján 6 és 19 óra között. A levélszavazatokat az ottawai Nagykövetségen, a torontói Főkonzulátuson, vagy a vancouveri Alkonzulátuson lehet leadni.

A korábbi regisztráció továbbra is érvényes?

Igen, aki korábban elvégezte a választásokhoz szükséges regisztrációt, és a regisztráció során megadta a külföldi lakcímét is (nem csak értesítési címet jelölt meg), annak további teendője nincs, mert az 10 évig érvényes. Aki még nem regisztrált, vagy a regisztráció során nem adta meg a külföldi lakcímét, annak magyarországi idő szerint 2019. május 2-án (csütörtök) 16 óráig regisztrálnia kell a választási névjegyzékbe, vagy módosítania kell a regisztrációját a www.valasztas.hu honlapon vagy postai úton. A rövid határidőre tekintettel az online benyújtási formát javaslom.

Hova fordulhat, akinek kérdése van a szavazás részleteivel kapcsolatban?

A Nagykövetség munkatársai nagyon szívesen segítenek minden választással kapcsolatos ügyben. E-mailben a consulate.ott@mfa.gov.hu címre várjuk a kérdéseket, valamint a (613) 230-7362 telefonszámon is elérhetőek vagyunk hétfőtől csütörtökig, délutánonként. Forduljanak hozzánk bizalommal, ha bármilyen segítségre van szükségük.