Magyar Krónika
"A magyar őstörténetnek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője van"
Magyar Krónika 2019. 08. 16. kultúraBojtos Anita/MH
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A magyar őstörténetnek nemcsak múltja, hanem jelene és jövője van, amelyet elsősorban a tudományos kutatómunkával lehet a jövő nemzedék számára megőrizni – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a bugaci Ősök napja rendezvény fővédnöke csütörtökön.
Lezsák Sándor (jobbra) kiemelte, ötödik alkalommal rendezik meg az ősök napját, amellyel a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állítanak emléket
Fotó: MH/Katona László
Az augusztus 16. és 18. között megrendezendő V. Ősök Napja ünnep sajtótájékoztatóján Illyés Gyula gondolatát – "haza a magasban" – idézte, kiemelve, hogy a Kurultaj testvérrendezvényeként megszervezett Ősök napjával Bugacon a haza "a földön" is megvalósul, mert az eseményben megmutatkozó szellemi honvédelem "életerősen gyógyítja" a magyar történeti tudaton ejtett sebeket. A fiatal nemzedék vegye újra szemügyre a korábbi kutatásokat, felfedezéseket, ellentmondásokat és feszültségeket és rendezze végre közös dolgainkat. – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Szabó László, Bugac polgármestere kiemelte: évről évre egyre többen látogatnak Bugacra. A település korábban a pusztai pásztorhagyományokról volt ismert, de a határában pár év fölfedezett Árpád-kori monostor és a Kurultaj–Ősök napja rendezvénypár új arcát mutatja a háromezer fős falunak. A polgármester elmondta a rendezvényen ezúttal is lesznek tematikus kiállítások, előadások és íjászbemutatók is.

A tematikus programok közül kiemelte még az Attila sátrában rendezendő antropológiai és régészeti kiállítást, amelyen arc-, fegyver- és ékszerrekonstrukciókat láthat a közönség, de a sátorban mutatják be az első, Erdélyben megtalált lovas hun temetkezés eredeti maradványait is.

Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke elárulta: idén először tartanak nagy nomád felvonulást, amely a magyarok bejövetelét idézi majd föl.

Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány és a rendezvény programigazgatója ismertette, több mint ötven hagyományőrző és sportesemény mellett ismeretterjesztő kiállítások és előadások, valamint több tucat koncert is várja az érdeklődőket. Mint mondta, több nomád sportversenyt is rendeznek: lesz köböre (lovas nomád csapatjáték) nemzeti bajnokság, övbirkózás és íjászverseny is. Kora középkori harcokat és csatajeleneteket is bemutatnak, de kézműves foglalkozás és -bemutató, valamint kézműves vásár is várja a látogatókat. 

A háromnapos eseményen magyar és külföldi előadók különféle természettudományos és régészeti témákban a magyar őstörténettel kapcsolatban tartanak előadásokat.  A színpadon változatos zenei programokat kínálnak: népzene és néptánc előadások mellett több tucat koncert is várja a látogatókat. A program az ősökre való megemlékezéssel, a szertűzzel ér véget - tette hozzá.