Magyar Krónika
Beethoven-maraton a Művészetek Palotájában
Magyar Krónika 2019. 11. 03. kultúraSárdi Krisztina
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A zeneszerző 250. születésnapját ünneplik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
Beethoven
Fotó: AFP/Roger-Viollet
Nyilvános a Müpa Beethoven-maratonjának programja, amellyel az intézmény 2020. február 2-án a kétszázötven éve született zeneszerzőre emlékezik.

A martonvásári Brunszvik-családnak köszönhetően Magyarországhoz is kötődő Beethoven páratlanul gazdag életműve mintegy hatszázötven kompozícióból áll. Noha manapság már két órán belül is le lehet futni egy maratoni távot, a Beethoven-rajongók 2020. február 2-án a Művészetek Palotájában (Müpa) akár tizenegy órán keresztül hallgathatják a zeneszerző műveit.

Az intézmény immár 2008 óta rendezi meg egynapos koncertsorozatait, amelyek évről-évre egy-egy kiemelt zeneszerző köré csoportosulnak: a Budapesti Fesztiválzenekarral (BFZ) közösen szervezett, tizenharmadik maratonon több Beethoven-szonáta, szimfóniái közül pedig hat szólal meg kiváló hazai zenekarok és szólisták előadásában, délelőtt fél tizenegytől kezdődően egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban.

A Müpa lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint utóbbiak közül a VII. szimfónia egészen különleges felállásban hangzik el: az intézmény karmesterpályázatának négy amatőr győztese vezényli majd a mű egy-egy tételét a maratoni nap zárókoncertjén. A már nyilvános program szerint hallhatjuk játszani például Pusker Júliát az Óbudai Danubia Zenekarral, a fellépő nagyzenekarok közt pedig megtaláljuk a MÁV Szimfonikusokat, a GyőriFilharmonikusokat, a BudapestiVonósokat és a Pannon Filharmonikusokat is.

A Fesztivál Színházban együtt lép fel Perényi Miklós és Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán két zongoraszonátával érkezik a maratonra, Baráti Kristóf és Würtz Klára pedig a Kreutzer-szonátát játsszák. Zeneakadémisták ingyenes koncertekre várják az érdeklődőket az Üvegteremben, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások kelnek életre a vetítővásznon. A gyerekeket, illetve családokat délelőtt matinéhangversenyre várja Lakatos György a Fesztiválszínházban.

A Beethoven-maratonra jegyek szerdától válthatóak.