Magyar Krónika
Nagytóthy-Tóth Ábel
Guitarist and musicologist
Magyar Krónika 2021. 12. 13. Indabi Abod kultúra 
ESEMÉNYEK Tovább
A FECSKEFecske - ez tulajdonképpen főnév. A falusi kövér és lomha lovakat szokták Fecskének nevezni, valószínűleg azért, mert a gyenge, sovány, igen jámbor gebét például Betyárnak hívják.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Nagytóthy-Tóth Ábel életműve az általa átdolgozott és szerkesztett PDF kotta, amelyet a gitáros közösségnek kívánta adományozni nyilvános előadások és hangmetszetek készítésére.
Munkásságával gazdagította  a magyarok hírnevét, és érdemeket szerzett a közösségnek,  amiért a  magyar kormány  elismerésként a  Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta.

Ábel előrehaladott egészségi állapota miatt a kitüntetést  a kórházban, Szili Katalin felelős miniszterelnöki megbízott, adta át november 17-én.

Ábel háromnappal az esemény után elhunyt.

Nagytóthy-Toth Ábel 1928-ban született az erdélyi Hăghig-Hidvégen, a mai Románia területén, magyar apától és örmény anyától.

Kiskorától zongorát és hegedűt, Budapesten közgazdaságtant, Párizsban jogot tanult. Madridban teljes figyelmét a gitárra fordította Regino Sainz de la Maza irányítása alatt, valamint a zene esztétikáját Joaquín Rodrigoval.

Nagytóthy-Tóth a kanadai Montrealba érkezett, ahol megalapította a Collegium Musicumot. Szólistaként és kísérőként is bebizonyította magát, és 1958-ban debütált New Yorkban a Carnegie Recital Hallban.

A Guitar Foundation of America alapító igazgatója, gyakori előadója volt kongresszusoknak és fesztiváloknak, számos nemzetközi gitárversenyen zsűrizett, és zenei magazinoknak dolgozott.

Többnyelvű és lelkiismeretes zenetudósként lant- és gitárkamarazenét fedezett fel, írt át, szerkesztett és publikált.