Magyar Krónika
Nagytóthy-Tóth Ábel
Guitarist and musicologist
Magyar Krónika 2021. 12. 13. Indabi Abod kultúra 
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Nagytóthy-Tóth Ábel életműve az általa átdolgozott és szerkesztett PDF kotta, amelyet a gitáros közösségnek kívánta adományozni nyilvános előadások és hangmetszetek készítésére.
Munkásságával gazdagította  a magyarok hírnevét, és érdemeket szerzett a közösségnek,  amiért a  magyar kormány  elismerésként a  Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta.

Ábel előrehaladott egészségi állapota miatt a kitüntetést  a kórházban, Szili Katalin felelős miniszterelnöki megbízott, adta át november 17-én.

Ábel háromnappal az esemény után elhunyt.

Nagytóthy-Toth Ábel 1928-ban született az erdélyi Hăghig-Hidvégen, a mai Románia területén, magyar apától és örmény anyától.

Kiskorától zongorát és hegedűt, Budapesten közgazdaságtant, Párizsban jogot tanult. Madridban teljes figyelmét a gitárra fordította Regino Sainz de la Maza irányítása alatt, valamint a zene esztétikáját Joaquín Rodrigoval.

Nagytóthy-Tóth a kanadai Montrealba érkezett, ahol megalapította a Collegium Musicumot. Szólistaként és kísérőként is bebizonyította magát, és 1958-ban debütált New Yorkban a Carnegie Recital Hallban.

A Guitar Foundation of America alapító igazgatója, gyakori előadója volt kongresszusoknak és fesztiváloknak, számos nemzetközi gitárversenyen zsűrizett, és zenei magazinoknak dolgozott.

Többnyelvű és lelkiismeretes zenetudósként lant- és gitárkamarazenét fedezett fel, írt át, szerkesztett és publikált.