Magyar Krónika
Rekordáron árverezhetnek el egy Rubens-festményt Lengyelországban
Magyar Krónika 2022. 02. 20. kultúra 
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Sőt, könnyen lehet, hogy régiós rekord is születik.
Régiós aukciós rekord születhet márciusban Varsóban, ahol Peter Paul Rubens (1577-1640) egy olajképe kerül piacra. A 17. században készült női portréjának leütési árát 18-24 millió zloty (1,4-1,9 milliárd forint) közöttire becsüli Lengyelország első számú aukciósháza, a DESA Unicum.

Ilyen magas áron még soha nem árvereztek el festményt Lengyelországban, és az ügylet az egyik legjelentősebb lehet a maga nemében egész Közép- és Kelet-Európában is az aukciósház szerint.

A remekművet, amely pazar fekete bársonyruhában ábrázol egy idős hölgyet, 1620-25 körül festhette a flamand mester antwerpeni műhelyének bevonásával. Szakértők szerint a festő első felesége, Isabella Brant vagy Rubens szomszédai, a Duarte ékszerészcsalád egy tagja lehet a festményen, de az sem kizárt, hogy egy hölgy a spanyol királyi udvarból.

A jelenleg egy brit állampolgár tulajdonában lévő festményt utoljára 1965-ben láthatta a nagyközönség, egykori tulajdonosai között volt Sir Peter Lely 17. századi brit festő. Rubens egy másik női portréja négymillió fontért (1,7 milliárd forint) kelt el 2020-ban a Christie's egy londoni árverésén.