Magyar Krónika
Örömmel köszöntjük Mátrai Márta háznagy asszonyt köreinkben
Magyar Krónika 2022. 03. 27. kultúra 
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Örömmel köszöntjük Mátrai Márta háznagy asszonyt köreinkben.

Köszönjük, hogy a Krónikát megtiszteli és időt szentel erre az interjúra.
Sok mindenről hallottunk eddigi útja során elmondott, de szeretnénk többet hallani a kormány két nagyon fontos programjáról, úgymint a család támogatásokat szolgáló intézkedések és a Gyermekvédelmi törvény


Köszönöm a kérdéseket, valóban fontosak és örömmel beszélek róluk.

Családtámogatási program

A Magyar Kormány 2017-ben jelentette be a családtámogatási programját, a „Demográfiai akcióterv” keretében.
Az akcióterv célja hogy 2030-ra Magyarországon a jelenleg 1,5 %-os termékenységi rátát 2%-ra emelje.
Az elmúlt 10 évben a születések száma évi 90 ezer körül alakult, ugyanakkor 2020-ban már közel 3 ezer gyermekkel több született, mint 2019-ben (92233)!
A demográfiai program megvalósítása érdekében 2019 februárjában és 2020 nyarán jelentette be kormány a családvédelmi akcióterv elemeinek részleteit.
A program legnépszerűbb eleme a „babaváró támogatás”, amely fiatal házaspároknak szabadfelhasználású kölcsönt ad 10 millió forintig. Ehhez a hitelhez az állam kamattámogatást biztosít, és a második, vagy harmadik gyerek születése estén gyermekvállalási támogatást nyújt.
Az intézkedés-csomag számos további területen igyekszik a családokat az indulásban és a gyermekek felnevelésében támogatni:
  1. Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A CSOK 2015. július 1. óta igényelhető lakáscélú támogatás, melynek segítségével a családok könnyebben jutnak ingatlanhoz. A támogatás igénybe vehető új és használt lakás vásárlásához, valamint építéshez és bővítéshez is. A kedvezmény két részből tevődik össze: a vissza nem térítendő állami támogatásból, és a kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből.

A CSOK támogatási formát később kibővítették a programban. Új elemként jelent meg a Falusi CSOK, a Magyar Falu Program keretében 5000 fős településen igényelhető vissza nem térítendő támogatás. 2022-ig vehető igénybe, gyermekenként növekvő összeggel, használt lakás és ház vásárlására, illetve a vásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére, kibővítésére. 2020. végéig közel 17 ezren vették igénybe, 88 milliárd forint értékben.

  1. A jelzáloghitelekhez nyújtott támogatások bővítése

A 2019 júliusától bevezetett intézkedés jelzáloghitel elengedéséhez igénybe vehető támogatást jelent a második vagy további gyermekeket vállaló családok számára. A gyermek születését megelőzően felvett hitelre jár.

  1. Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A nagycsaládosok gépkocsiszerzését segítő támogatás 7 üléses új autó vásárlásához nyújt 2,5 millió forintot, amely 2019. július 1. óta igényelhető a Magyar Államkincstártól.

  1. Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA- mentessége

2020 januárjától nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak az anyáknak, akik legalább négy gyermeket nevelnek. Értékhatár nélkül vehető igénybe minden bér jellegű jövedelem után és önálló tevékenységből származó jövedelem esetén.

  1. Bölcsődefejlesztési programok

A bejelentett intézkedés szerint 2022-ig 70 ezerre növekszik a bölcsődei férőhelyek száma (2020-ban: 50 208); és 740 helyett 1100 településen lesz elérhető az ellátás. A költségvetésből 40 milliárdot kíván a kormány a bölcsődék finanszírozására fordítani. A fejlesztési program az óvodákat is érinti.
Az állam szintén támogatja azokat a munkahelyeket, ahol óvoda vagy napközi otthont létesítenek, ezáltal leegyszerűsítik a gyerekek elhelyezését.

  1. Nagyszülői GYED bevezetése

2020-tól a nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, így lehetőséget biztosítva a szülőknek visszatérni a munkahelyükre.
Az akcióterv folytatásaként bejelentett támogatás 2021. januárjától igényelhető.

  1. Lakásfelújítási támogatás

Felújítási költség visszatérítése a beruházás 50 százalékáig a legalább egy gyermeket nevelő családok számára.
2019 és 2020-ban több reprezentatív felmérés szerint a családvédelmi Akcióterv fogadtatásával azok hatásai leginkább a bölcsődei férőhelyek bővítését, a gyermekek utáni jelzáloghitel elengedést, a fiatal házasok babaváró támogatásának bevezetését, a négygyermekes anyák SZJA-mentességét és a CSOK bővítését értékelték pozitívan. A felmérésben résztvevők 63 százaléka szerint az intézkedések hatékonyak, alkalmasak a népességfogyás megállítására.

A gyermekvédelmi törvény a gyermekek védelméről és a szülők jogairól szól

A gyermekvédelmi törvény azt az evidenciát rögzíti, hogy a gyermek nevelése meghatározásának a joga egyedül a szülőt érinti.

A Velencei Bizottság az európai standardokkal összhangban állónak találta a törvényt, és az Európai Unió alapjogi chartája szerint is a szülők joga, hogy a gyermekeiknek vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak.

Amikor a gyermek először találkozik családon kívüli közösséggel, fontos, hogy milyen külső ingerek érik, mert azok meghatározzák a felnőtté válás útját.
A kormány felelőssége, hogy védje ezt az utat.

A gyermekvédelmi törvényben a kormány az alkotmányos identitást védi, semmiféle diszkrimináció nincs benne, és semmilyen szabályt nem sért meg. A törvény a nagykorú állampolgárokra nem vonatkozik, Magyarországon mindenki szabad ember, úgy él, ahogy szeretne, és a szexuális kisebbség jogai is védve vannak.

A szociális, oktatási és családpolitikai ügyek nemzetállami hatáskörbe tartoznak, így az uniós jognak itt "nincs keresnivalója".

A törvényt mégis kötelezettségszegési eljárással támadta meg az Európai Bizottság, majd azt mondták, hogy Magyarország nem tartotta be a válaszadási határidőt. Az ideológiai harc megakasztotta a helyreállítási alapból való részesedést – jóllehet, Magyarország a helyreállítási tervét az első tagállamok közt nyújtotta be. 

A törvény elleni támadás célja, hogy eltüntesse a természetes közösségeket - amelyek alapegysége a család -, és amelyek Magyarország szuverenitását erősítik.

Magyarországnak meg kellett vétóznia a gyermekügyi stratégiával kapcsolatos uniós politikai nyilatkozatot, mert beletettek olyan mondatokat, "provokatív részleteket, amelyek teljesen elfogadhatatlanok Magyarországnak".

Az Alaptörvény egy szövetség: a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között. Referenciapont az egész közösségnek, valamint meghatározza az egyén és a közösség viszonyát és a felelősségük rendjét.

A családok támogatása, a munka elismerése, a közösség iránt érzett felelősség és a keresztény elköteleződés a magyar nemzet szuverenitását meghatározó kérdés, ezért ezekben az országnak joga van saját döntéseit meghozni.
A magyar gazdaságpolitika kihagyhatatlan eleme a családpolitika.
A kormány a világon egyedülállóan a GDP (bruttó hazai termék) 5 százalékát fordítja családtámogatásokra, és a demográfiai problémákat sem migrációval, hanem a családpolitikával szeretné kezelni.

"A család láthatatlan lelki kötőanyagot jelent a nemzetben" -, "ha mi magyarok kitartunk a hagyományos értékek tisztelete mellett, akkor példát tudunk mutatni az egész világnak".

A népszavazási kezdeményezés azért előremutató, mert megelőző csapást jelenthet az egész világon jelen lévő ideológiai harcban. Ennek során kiderül, hogy kik állnak a gyermekek védelme mellett, és kik áldoznák fel a gyermekek egészséges fejlődését.

Április 3-ára írta ki Áder János köztársasági elnök a gyermekvédelmi népszavazást. Hazánk az első olyan európai állam, ahol az embereket megkérdezik arról, mit gondolnak a gender-ideológiához kapcsolódó kérdésekről. Ennek célja, hogy ne fordulhasson elő például Magyarországon olyan, hogy a szülők engedélye nélkül tartanak LMBTQ-kurzusokat a nemváltoztatásról 8 éves gyerekeknek.

A népszavazási kezdeményezés tehát előremutató, mivel megelőző csapást jelenthet az egész világon jelen lévő ideológiai harcban

Kiderül, hogy kik állnak a gyermekek védelme mellett, és kik áldoznák fel a gyermekek egészséges fejlődését.

Az alábbi kérdésekben lesz népszavazás:
1.         Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
2.         Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
3.         Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozások nélkül mutassanak be?
4.         Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A kormány a legfontosabb kérdésekben mindig kikéri a magyar emberek véleményét, a népszavazás pedig a demokrácia eszköze.
Ha a kormány megerősítést kap a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseiben, az dupla legitimációt ad számára. Egy 1995-ös magyar alkotmánybírósági határozat kimondta: az értelmi-erkölcsi fejlődés biztosítása alapjog, a szülőknek pedig elsődleges felelőssége, jogai és kötelezettségei vannak.

Brüsszel megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt: sérelmezi, hogy nálunk nem lehet az, ami Nyugat-Európában állandósult, ahol az LMBTQ-aktivisták bejárnak az iskolákba, óvodákba. Brüsszel visszaél a hatalmával, a kormány azonban teljes erővel kampányolni fog amellett, hogy minél többen menjenek el és minél többen mondjanak nemet ezekre a kérdésekre.

Köszönjük, hogy velünk volt, és az értékes információkat.  Kívánunk jó utat haza, és sok erőt egészséget, Isten áldását további munkájukra.