Magyar Krónika
Beszélgetés a L'International des Feux Loto-Québec 36. Kiadása nyerteseivel
Magyar Krónika 2022. 08. 07. kultúra 
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A nagy izgalom és ünneplés közepette is sikerült egy kis beszélgetésre félrehívni a győzteseket, és Tóth Ferenctől mélyebb áttekintést kaphattunk a munkájukról
Tóth Ferenc és Seres Anikó

Köszönjük, hogy ilyen szép élményt hoztak nekünk Montreálba.
Kérem mondja el röviden a történetét annak az útnak, amin idejutottak és elnyerték ezt a nagyon előkelő második helyet ezen a nagy kiterjedésű versenyen
.

 • Cég neve: NUVU Kft.
  A név az angol New View (új látásmód) szóból származtatott, modern angol fonetikus irással írva. 2007 ben alakult a cég, de a tulajdonosok és a cég vezetői 30 éve foglalkoznak pirotechnikával referenciaink között vannak olyan munkák, mint:

  • -Budapesti augusztus 20-ai tüzijáték, 11 alkalommal, ez Európa legnagyob tüzijátéka, 4,5 km hosszan a Duna folyó fölött
  • -Macedonia nemzeti tüzijátéka 5 alkalommal
  • -Fina 2017 Vizes Világbajnokság opening ceremony tüzijátéka
  • -Sarajevo
  • és sok ezer más tüzijáték városoknak, sport rendezvényekre, stb.

   Dolgoztunk a legnagyobb világsztárokkal is:
  • -AC/DC
  • -Rolling Stones
  • -Madonna
  • -Kiss
  • -Pink
  és még sok más hírességgel

  Versenyeztünk Franciaországban, Courchevel-ben, ahol elhoztuk a Zsűri diját.

Hogy készültek a montreáli versenyre?

A montreáli világversenyen való részvétel két évtizedes álom megvalósulása, amihez nagyon hosszu út vezetett. 1993 -ban amikor a pályafutásunkat kezdtük, Magyarországon még tiltva volt a polgári tüzijátékozás. Tűzijátékot csak az egyetlen állami cég lőhetett, az augusztus 20-ai nemzeti ünnepre, magán cágnek nem lehetett ezzel foglalkozni.

Meg kellett alkotni a liberalizációs jogszabályokat, a szabványokat, szabályokat, ki kellett alakitani az egész iparágat és annak működését.
Fentiek még csak a feltételeket adják, de a Montreálba vezető úton olyan referenciákat kellett begyűjteni és olyan technikai szintet kellett megugrani, hogy egyáltalán szóba jöhessünk a világ legelismertebb versenyén, mint versenyzők.

Hogy jött össze a betutatásra került műsor?

A NUVU műsorát úgy álmodtuk meg, hogy kis betekintést adjunk a kanadai közönségnek a magyar zenei kultúrából és egy kicsit kapjanak a világon egyedül álló csodálatos magyar nyelvből is. Zenei összeállításunk egy misztikus sémán, zenetől indul és a világhírű Kodály Zoltán zseniális zene oktatási módszerének játékos bemutatásával (Do, Re, Mi ) folytattuk.
Ezután a magyar nép legősibb ismert népdalával, a Tavaszi Szél Vizet Áraszt csodálatos dallamával folytattuk. Ezek után Liszt Ferenc rapszodiák feldolgozásai, majd a Csárdás, és a Magyar Táncok című művek is megszólaltak. A folytatásban a Honfoglalás című magyar film betét dala csendült fel magyar és angol nyelven is szerkesztve (Demjen Ferenc előadásában).  Ezt a Piros a Fehér és a Zőld című rock szerzemény követte szintén két nyelven a Hell Diver zenekar jóvoltából.

A műsort ill. a magyar zenei vonalat ezen a ponton megpróbáltuk ősszekötni a kanadai zenei kultúrával is amelyet a híres Cirque de Soliel  szerzeményével az Allegria című dallal tudtunk megtenni (ezt a dalt Kanada alapítási ünnepére írták eredetileg), melynek zenei alapjára a magyar Olah Ibolya is énekli a Magyarország című dalt. Ennek is nagy sikere volt a helyi közönség soraiban, ahol egyebként sok magyar származasú vendég is ült.

A műsor felfutó, finálé részében innetől már csak kanadai előadók szólaltak meg, Celine Dion, Bryan Adams, Mary Mai, velük tisztelegve a zenei világsikerek előtt. A La Ronde által ádott kilövési helyszint öt platformon rendeztük be. Leghátul a nagykaliberű bombák, előttük a kisebb csövek és három 18 méter magas oszlopot állítottunk, amikről tűzmozsarak, szikraszóró kutak indultak és a show kezdeti visszaszámlálásban és a fináléban volt sok szerepe.

A tavon található un. 3-as rampás 4.000db üstököst helyeztünk el, amelyekkel klasszikus legyező alakzatokat és különleges formákat lőttünk ki. A tavon elhelyeztünk 35 db úszó tutajt, amelyek üstökösöket, bengáli tüzeket, villánokat és szikracsóvákat tartottak.

Összségeben kb. 7.000db pirotechnikai terméket használtunk.
A látvánnyal megpróbáltuk a lehető legjobban lekövetni a zene hangulati változásait és a dramaturgiát úgy felépíteni, hogy a közönség érdeklődését végig fenn tudjuk tartani. A csendesebb részeknél kisebb és halkabb termékeket lőttünk, míg a lendületes zene dinamikáját óriási tűzcsokrokkal és a teret teljesen bejátszó tűzcsóvákkal követtük.

Alapos és körültekintő munkájuk valóban meghozta a megérdemelt eredményt, és  kellemes érzéssel mehetnek haza, ahol bizonyára nagy ünneplés várja a csapatot.

Hatalmas élmény volt ide Montreálba eljutnunk és óriási elismerés, hogy megítélték nekünk a Silver Jupiter díjat. Ez nem csak nekünk, de kicsi országunknak is megtiszteltetés, hiszen egyrészt Magyarországról még eddig senki nem jutott ki erre a versenyre, másrészt a közönség és a zsüri is megtisztelte a magyar zeneszerzők és pirotechnikusok műveit.

A pirotechnikai tervezést a cégben többen végeztük, de oroszlánrészét Seres Aniko designer végezte aki a teljes átfogó művészeti érték megőrzés mellett a különleges effekteket is tervezte és a  látványdramaturgiát felépítette.

Kívánunk további sok sikert, és jó utat haza.