Magyar Krónika
Beszélgetés a L'International des Feux Loto-Québec 36. Kiadása nyerteseivel
Magyar Krónika 2022. 08. 07. kultúra 
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A nagy izgalom és ünneplés közepette is sikerült egy kis beszélgetésre félrehívni a győzteseket, és Tóth Ferenctől mélyebb áttekintést kaphattunk a munkájukról
Tóth Ferenc és Seres Anikó

Köszönjük, hogy ilyen szép élményt hoztak nekünk Montreálba.
Kérem mondja el röviden a történetét annak az útnak, amin idejutottak és elnyerték ezt a nagyon előkelő második helyet ezen a nagy kiterjedésű versenyen
.

 • Cég neve: NUVU Kft.
  A név az angol New View (új látásmód) szóból származtatott, modern angol fonetikus irással írva. 2007 ben alakult a cég, de a tulajdonosok és a cég vezetői 30 éve foglalkoznak pirotechnikával referenciaink között vannak olyan munkák, mint:

  • -Budapesti augusztus 20-ai tüzijáték, 11 alkalommal, ez Európa legnagyob tüzijátéka, 4,5 km hosszan a Duna folyó fölött
  • -Macedonia nemzeti tüzijátéka 5 alkalommal
  • -Fina 2017 Vizes Világbajnokság opening ceremony tüzijátéka
  • -Sarajevo
  • és sok ezer más tüzijáték városoknak, sport rendezvényekre, stb.

   Dolgoztunk a legnagyobb világsztárokkal is:
  • -AC/DC
  • -Rolling Stones
  • -Madonna
  • -Kiss
  • -Pink
  és még sok más hírességgel

  Versenyeztünk Franciaországban, Courchevel-ben, ahol elhoztuk a Zsűri diját.

Hogy készültek a montreáli versenyre?

A montreáli világversenyen való részvétel két évtizedes álom megvalósulása, amihez nagyon hosszu út vezetett. 1993 -ban amikor a pályafutásunkat kezdtük, Magyarországon még tiltva volt a polgári tüzijátékozás. Tűzijátékot csak az egyetlen állami cég lőhetett, az augusztus 20-ai nemzeti ünnepre, magán cágnek nem lehetett ezzel foglalkozni.

Meg kellett alkotni a liberalizációs jogszabályokat, a szabványokat, szabályokat, ki kellett alakitani az egész iparágat és annak működését.
Fentiek még csak a feltételeket adják, de a Montreálba vezető úton olyan referenciákat kellett begyűjteni és olyan technikai szintet kellett megugrani, hogy egyáltalán szóba jöhessünk a világ legelismertebb versenyén, mint versenyzők.

Hogy jött össze a betutatásra került műsor?

A NUVU műsorát úgy álmodtuk meg, hogy kis betekintést adjunk a kanadai közönségnek a magyar zenei kultúrából és egy kicsit kapjanak a világon egyedül álló csodálatos magyar nyelvből is. Zenei összeállításunk egy misztikus sémán, zenetől indul és a világhírű Kodály Zoltán zseniális zene oktatási módszerének játékos bemutatásával (Do, Re, Mi ) folytattuk.
Ezután a magyar nép legősibb ismert népdalával, a Tavaszi Szél Vizet Áraszt csodálatos dallamával folytattuk. Ezek után Liszt Ferenc rapszodiák feldolgozásai, majd a Csárdás, és a Magyar Táncok című művek is megszólaltak. A folytatásban a Honfoglalás című magyar film betét dala csendült fel magyar és angol nyelven is szerkesztve (Demjen Ferenc előadásában).  Ezt a Piros a Fehér és a Zőld című rock szerzemény követte szintén két nyelven a Hell Diver zenekar jóvoltából.

A műsort ill. a magyar zenei vonalat ezen a ponton megpróbáltuk ősszekötni a kanadai zenei kultúrával is amelyet a híres Cirque de Soliel  szerzeményével az Allegria című dallal tudtunk megtenni (ezt a dalt Kanada alapítási ünnepére írták eredetileg), melynek zenei alapjára a magyar Olah Ibolya is énekli a Magyarország című dalt. Ennek is nagy sikere volt a helyi közönség soraiban, ahol egyebként sok magyar származasú vendég is ült.

A műsor felfutó, finálé részében innetől már csak kanadai előadók szólaltak meg, Celine Dion, Bryan Adams, Mary Mai, velük tisztelegve a zenei világsikerek előtt. A La Ronde által ádott kilövési helyszint öt platformon rendeztük be. Leghátul a nagykaliberű bombák, előttük a kisebb csövek és három 18 méter magas oszlopot állítottunk, amikről tűzmozsarak, szikraszóró kutak indultak és a show kezdeti visszaszámlálásban és a fináléban volt sok szerepe.

A tavon található un. 3-as rampás 4.000db üstököst helyeztünk el, amelyekkel klasszikus legyező alakzatokat és különleges formákat lőttünk ki. A tavon elhelyeztünk 35 db úszó tutajt, amelyek üstökösöket, bengáli tüzeket, villánokat és szikracsóvákat tartottak.

Összségeben kb. 7.000db pirotechnikai terméket használtunk.
A látvánnyal megpróbáltuk a lehető legjobban lekövetni a zene hangulati változásait és a dramaturgiát úgy felépíteni, hogy a közönség érdeklődését végig fenn tudjuk tartani. A csendesebb részeknél kisebb és halkabb termékeket lőttünk, míg a lendületes zene dinamikáját óriási tűzcsokrokkal és a teret teljesen bejátszó tűzcsóvákkal követtük.

Alapos és körültekintő munkájuk valóban meghozta a megérdemelt eredményt, és  kellemes érzéssel mehetnek haza, ahol bizonyára nagy ünneplés várja a csapatot.

Hatalmas élmény volt ide Montreálba eljutnunk és óriási elismerés, hogy megítélték nekünk a Silver Jupiter díjat. Ez nem csak nekünk, de kicsi országunknak is megtiszteltetés, hiszen egyrészt Magyarországról még eddig senki nem jutott ki erre a versenyre, másrészt a közönség és a zsüri is megtisztelte a magyar zeneszerzők és pirotechnikusok műveit.

A pirotechnikai tervezést a cégben többen végeztük, de oroszlánrészét Seres Aniko designer végezte aki a teljes átfogó művészeti érték megőrzés mellett a különleges effekteket is tervezte és a  látványdramaturgiát felépítette.

Kívánunk további sok sikert, és jó utat haza.