Magyar Krónika
A matematika világa
Magyar Krónika 2024. 10. 04. kultúraNagy Enikő
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Szeptember elején érkezett Montreálba a Pécsi Tudományegyetem két professzora, Klein Sándor és Kiss Julianna, akik Dienes Zoltán matematikus munkásságát elevenítették fel az érdeklődőknek.

A matematikus munkássága máig nagy hatással van úgy a magyarországi, mint a nemzetközi matematikai oktatásra.

A Pécsi egyetem felkarolta ezt a módszert, ami a  matematikai gondolkodásra érzékenyít a tudományt népszerűsítő társasjátékaival úgy előadásaiban, mint könyvkiadványokban.

Fontos tudni Dienes Zoltán munkásságának Québec-i kapcsolatát. A professzor 1966 és 1978 között megalapította és irányította a Sherbrooke-i egyetem keretein belül működő  Matematikai- Pszichológiai kutatóintézetet.  Vendégeink több helyszínen tartottak előadást, a magyar iskolásoknak két alkalommal.

A Sherbrooke-i egyetem jövőbeni együttműködése részleteit beszélték meg az egyetem vezetőivel.

A Montreali Magyar Főkonzulátus rendezésében érdekes előadásnak voltunk részesei, valamint az Idősek otthonába is ellátogattak és bemutatták a matematika játékos oldalát.