Magyar Krónika
Rómában állították ki az Esterházy Madonnát
Magyar Krónika 2018. 03. 13. magazinHírek.sk | Forrás: MTI
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A Raffaello festette Esterházy Madonna a főszereplője a római Barberini-képtárban április 8-ig látható kiállításnak, amelyen a festményhez készített vázlatrajz másolata, valamint Raffaello-utánzók munkái kísérik a Szépművészeti Múzeumból kölcsönkért alkotást.
Cinzia Ammannato művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum felújítása rendkívüli lehetőséget adott az Esterházy Madonna római bemutatására. Az 1508-ra datált képet Raffaello valószínűleg Rómában fejezte be. Ez az év Raffaello pályafutása és a nyugati művészet talán egyik legfontosabb pillanatával esik egybe: a festő II. Gyula pápa meghívására Firenzéből Rómába költözött és udvari művészből az akkor születő Sixtus-kápolna és a vatikáni stanzák freskósorozatának alkotója lett - hangsúlyozta Cinzia Ammannato. 
Cinzia Ammannato elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum újranyitását követő Rubens-kiállításra a Barberini-képtárból is küldenek alkotásokat Budapestre.
A Szépművészeti Múzeum kérésére az Esterházy Madonnát a szintén egy másik kiállításra kölcsön adott Raffaello-kép, a La Fornarina helyén állították ki a Barberini-palota 16. századi szekciójában. A festmény közelében kinagyítva látható az Esterházy Madonnához Raffaello készítette vázlatrajz másolata, amelynek eredetijét a firenzei Uffizi-képtár őrzi. A vázlatrajz háttere a tipikus firenzei tájat ábrázolja dombokkal és fákkal, amelyeket a festő az Esterházy Madonna háta mögött már ókori római romokra cserélt.  

Kísérőként az Esterházy Madonnával szemközti falon a Barberini-képtár három alkotását állították ki. Mindhárom Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázolja és méreteiben is egyezik az Esterházy Madonnával.  

Köztük van Giulio Romano, Raffaello egyik legkedvesebb tanítványának a Madonna gyermekkel című festménye, amely Hertz Madonnaként is ismert a képet az olasz államnak adományozó Henriette Hertz műgyűjtőről. A másik két alkotás ismeretlen szerző Raffaello-másolata: az egyik a londoni National Galleryben található Madonna szegfűvel másolata, a másik a chantilly-i Condé Múzeumban látható Madonna fátyollal egyik részletének másolata.  

Cinzia Ammannato elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum újranyitását követő Rubens-kiállításra a Barberini-képtárból is küldenek alkotásokat Budapestre.  

Az Esterházy Madonnát legutóbb 2014 végén mutatták be Olaszországban, Milánóbanaktualis
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212