Magyar Krónika
Martin Scorsese kapta az Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában
Magyar Krónika 2018. 04. 30. magazin
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Martin Scorsese amerikai filmrendező nyerte el ebben az évben a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában - jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.
Az amerikai filmrendező a spanyol Nobel-díjként emlegetett kitüntetést 35 ország 21 jelöltje közül kapta meg.

A bizottság méltatásában kiemelte:

Scorsese a hetvenes években induló, a mozgóképet megújító mozgalom egyik legkiemelkedőbb rendezője, akinek filmjei a filmtörténet részét képezik, ő maga pedig a kortárs filmművészet vitathatatlan alakja.

Az amerikai művészt 35 ország 21 jelöltje közül választotta ki a zsűri, amely sosem hozza nyilvánosságra a jelöltek névsorát.

Az olasz bevándorlók gyermekeként, 1942-ben New Yorkban született Martin Scorsese eredetileg papnak készült, de végül a film kedvéért otthagyta a szemináriumot.

Első nagyjátékfilmjét 1967-ben forgatta Ki kopog az ajtómon? címmel Harvey Keitel főszereplésével. Az 1974-ben készült el az Alice már nem lakik itt, amelynek címszerepéért Ellen Burstyn Oscar-díjat nyert.

A nagy áttörést a Taxisofőr hozta meg Scorsese és egyik kedvenc színésze, Robert De Niro számára egyaránt. Az elmúlt évek során nyolc filmet készítettek közösen. A Taxisofőrért 1976-ben Sorsese elnyerte Cannes-ban a fesztivál fődíját, az Aranypálmát.

Pályafutását olyan filmek fémjelzik például, mint a Dühöngő bika (1980), a Nagymenők (1990), a Kaszinó (1995), a New York bandái (2002), az Aviátor (2004) vagy A tégla című gengszterfilm, amelyért 2007-ben átvehette a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A 2011-es A leleményes Hugo című háromdimenziós családi kalandfilmjét Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Tavaly kezdte forgatni Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci főszereplésével a The Irishman című művét Frank Sheeranről, a maffia bérgyilkosáról, a film bemutatását 2019-ben tervezik.

Az Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában tavaly a világ egyik legismertebb kortárs képzőművésze, a dél-afrikai William Kentridge vehette át. A korábbi díjazottak között van Francis Ford Coppola, Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassman, Bob Dylan és Pedro Almodóvar is.

A kitüntetést 38 évvel ezelőtt alapították eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet azután módosítottak, hogy a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

Az elismerést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forintot) vehet át az uralkodótól az októberi díjátadón Ovideóban. MTI

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212