Magyar Krónika
Lesz-e Rorthy nevű bölény Romániában?
Magyar Krónika 2021. 08. 28. magazin Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
A csárdás alaplépése kettőt jobbra, kettőt balra. Az idei augusztus a román-magyar kapcsolatok terén egy-egy bal(ra) lépéssel kezdődött. Igaz, csak egy kicsit kellene búvárkodni, kijönne a csárdás, de maradjunk az egyet ide, egyet oda helyzetnél.
Mivel az a helyes, ha a magunk háza táján kereskedünk, meglepve olvastam az a gúnyolódó írást, amit a Főtér jelentetett meg, és arról szólt, hogy az ortodox egyház hatására Romániában nem a gen(der) lesz rajta a személyin, hanem a hagyományos "sex". Nekem ez jó hír. Az emberiség túlon-túlnyomó többségénél viszonylag egyszerűen megállapítható, hogy fiú vagy lány. Akiknél e téren baj van, azok sem attól lesznek boldogok, hogy más szóval utal nemiségükre az igazolvány.  Mi magyarok sajnos a román ortodoxiától sok jóra nem számíthatunk, de például, ha ezt a változást valóban ők érték el, azt csak helyeselni lehet. Egy elmulasztott közeledési alkalom. 1:0 Románia javára.

Egy héten belül jött az egyenlítés. Ugyancsak a Főtérből értesülhetünk arról, hogy komoly felháborodás kísérte a Vânători természetvédelmi park azon döntését, hogy a most született bölénybocinak a Roleny nevet adták.

A park illetékesei a közönségtől kértek javaslatokat és a befutottak közül a Rolenyt hirdették ki nyertesnek. A név első két betűje adott volt: a kiírás szerint a névnek Ro-val kell kezdődnie, tükrözze a név Románia dicsőségét és természetszeretetét.

A nyertes név szerzője magyar, bizonyos Hegyi Zsuzsanna lett, akinek nyelvi leleményéhez innen is gratulálunk: az adott Ro szótagot összevonta a magyar bölény szóval, s az ékezeteket elhagyva alkotta meg a Roleny nevet. Eddig a történet csudaszép, feljegyezhetnénk a román-magyar kényszerházasság aranykönyvébe. Ám sajnos a park döntését, írja a Főtér, komment vihar követte, "miért nem echte román nevet találtak a kis hasított körmű patásnak?"

 A felhevült hazafiak a Főtér szerint azon poénkodtak, hogy ezzel az erővel Rolemennek vagy Rotillának is elkeresztelhették volna a borjút, sőt egy rendkívül eredeti gondolkodású kommentelőben a Horthy név is felötlött.  Semmi aranykönyv. Románia-Magyarország 1:1 a főtéren játszott meccs állása. Még akkor is jogos a gól, ha tudjuk, a Főtér is megírta, hogy az elnevezést román olvasók is üdvözölték. Őket nekünk is ki lehet tüntetni a fehér holló díjjal.

A román-magyar megbékélést nem fogjuk könnyen elérni, hiszen egyik oldalon sem túl nagy a készség egymás felé kart nyújtani. Senki sem RObog a másik felé. Nemhogy ROrthy névre nem számíthatunk, de ROma sem lesz.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212